Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hundratals asylsökande gömda i Västernorrland

Publicerat tisdag 16 maj 2017 kl 05.07
Josef: Jag vet inte vad som händer mig idag eller imorgon.
(4:12 min)
Te, tekopp, asylsökande, flykting, anonym
Josef lever alltid med rädslan för att bli upptäckt Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Som en del av Sveriges Radios reporternätverk försöker vi ta reda på hur livet som gömd kan te sig i Västernorrland.

I Västernorrland finns enligt uppgifter från gränspolisen närmare 400 personer som lever utanför samhället som papperslösa. Människor som har sökt asyl men fått avslag, som ska lämna landet och som inte längre har bidrag från Migrationsverket.

Deras ärenden är överlämnade till gränspolisen för utvisning, ändå stannar de kvar.

Josef är en medelålders man från Eritrea, han är lärare och längtar mycket efter sin fru och sina barn. Han talar fem språk, inklusive hygglig svenska som han lärt sig på egen hand. Josef är en av cirka 380 människor som lever utanför vårt samhälle, ständigt orolig för att bli upptäckt.

–Jag kom hit från Eritrea via Sudan, Libyen, Italien och Tyskland. Men eftersom Italien var mitt första land i Europa så var det där de tog mina fingeravtryck och det är dit dom vill skicka tillbaka mig. Men jag såg hur flyktingar bodde på gatorna där och jag ville inte göra det.

Till följd av Dublinförordningen vill de svenska myndigheterna skicka tillbaka Josef till Italien, som var det första land han kom till i Europa. Josef tycker inte att människor behandlas på ett humant sätt där och väljer därför att istället stanna som gömd i Sverige. Efter 18 månader kommer han att på nytt kunna söka asyl i Sverige, då utan att behöva riskera att skickas tillbaka till Italien.

– Jag kom från Eritrea till Sudan och efter två år där fortsatte jag igenom öknen, vi var 30 stycken som var packade på flaket på en bil. En del människor ramlade av bilarna och blev lämnade i Sahara-öknen.

Därefter fortsatte resan från Libyen till Italien, i en liten båt, avsedd för 60 personer men packad med 120 personer.

I Sverige fick du snabbt avslag och myndigheterna ville skicka tillbaka dej till Italien, varför valde du ändå att stanna?

– Därför jag vet att Sverige är ett demokratiskt och humant land och här kan jag studera, arbeta och leva ett fridfullt liv.

Men vad tänkte du när Sverige inte gav dig asyl?

– Jag vet inte vad som händer mig idag eller imorgon, men jag har inget val, jag måste fortsätta.

Men hur gör du för att överleva, du behöver ju mat och någonstans att bo?

–  När jag fick mitt avslag så tog jag min väska och gick, på natten kom jag tillbaka till asylboendet och sov där några timmar, men före sex på morgonen var jag ute igen. Andra nätter fick jag övernatta hos vänner och snälla människor. För att få pengar till mat brukar jag samla burkar och sälja, fem kronor, 10 kronor….

I Sudan väntar Josefs familj, familjen som han satsade sitt liv för och som han nu inte kan hjälpa.

– Vi har kontakt vis Skype och messenger men det är inte ett säkert sätt. De behöver också hjälp, men jag kan inte hjälpa dem nu.

Josef heter egentligen någonting annat och hans svar har i radioreportaget lästs in av en annan person.

Detta har gömda rätt till:

 Skola
Barn som vistas i landet utan tillstånd har rätt till samma utbildning som barn som är bosatta i Sverige. Kommuner kan ansöka om statsbidrag, 2016 gav Skolverket 50 miljoner i bidrag till de kommuner som ansökte. Uppskattningsvis går 2 000 - 4 000 papperslösa barn i skola i Sverige. Kommuner kan ansöka om statsbidrag för kostnaderna, 2016 gav Skolverket 50 miljoner i bidrag fördelat på de kommuner som ansökte.

 Sjukvård
Papperslösa har rätt till sjuk- och tandvård som inte kan vänta, det är vårdpersonalen som bestämmer om vården är akut. Personer under 18 år har rätt till sjukvård på samma villkor som andra barn. 
2015 registrerades nästan 30 000 besök av papperslösa i sjuk- och tandvård (anm. Stockholm och Skåne har inte redovisat tandvård, Västra Götalandsregionen inte primärvård). 
Under 2015 uppgick landstingens registrerade kostnader för vård av papperslösa till 150 miljoner kronor.

Hur många papperslösa finns det i Sverige?
Antalet är svårt att uppskatta och beror på hur man räknar. Vår rapportering avser människor som varit asylsökande, fått avslag och förlorat sina rättigheter som asylsökande men ändå valt att stanna kvar i Sverige. Det är dessa Migrationsverket senaste siffror berör, så kallade återvändandeärenden. Fyra år efter ett avvisningsbeslut preskriberas ärendet och försvinner från statistiken, och personen har då rätt att söka asyl igen.

Eftersökta av polisen:
2017 jan t.o.m. mars: 12 591
Migrationsverkets prognos för 2018: 16 100
Siffran är mycket svår att uppskatta, säger gränspolischefen Patrik Engström till Sveriges Radio. En del av dem kan ha rest till andra länder, samtidigt som det kan finnas ett stort mörkertal, till exempel personer som inte gett sig till känna hos Migrationsverket. 

Källor: Migrationsverket,  Polisen, Skolverket, Statskontoret, 1177 Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".