Här inne i rådhuset sammanträder kommunfullmäktige. Foto Ulla Öhman
Här inne i rådhuset sammanträder kommunfullmäktige. Foto Ulla Öhman

Vittnar om härskartekniker och en liten maktelit på Härnösands kommun

"Som fritidspolitiker har man inte något att säga till om"
1:08 min

Är det ett starkt rödgrönt styre eller en liten maktelit som bestämmer nästan allt?

Hur står det egentligen till i kommunhuset i Härnösand? Kommentera här, melja anonymt eller ring reporter Ulla Öhman på 070-533 17 82 eller Pether Öhlen på 060-190 332.

Tidigare i vår berättade vi om rekordmånga avhopp från Härnösandspolitiken. Var fjärde politiker som blev invald förra valet har redan hoppat av. Kommunfullmäktiges ordförande Andreas Sjölander (S) menade då att det inte är någon trend utan att det ligger personliga skäl bakom varje avhopp.

Men Ida Skogström som sitter för Moderaterna i Kommunfullmäktige och kommunstyrelse träder nu fram och säger att det är en väldigt dålig arbetsmiljö i Härnösandspolitiken. 

Det har förekommit att vi kallar det Härnösands diktatur.

Som vanlig fritidspolitiker tycker hon att hon har väldigt lite att säga till om.  Hon säger att Kommunfullmäktige och även Kommunstyrelsen har liten möjlighet att påverka i olika frågor utan besluten är i princip redan fattade i ett tidigare skede. Det finns nästan ingen diskussion innan man fattar beslut.

– Det har förekommit att vi kallar det Härnösands diktatur. 

Möts man av hånskratt eller fniss när man går ner från talarstolen är chansen stor att man inte går upp igen.

Skogström säger att hon förstår att en del kommer att uppfatta det som gnäll eftersom hennes parti inte är så starkt i Härnösandspolitiken men hon tycker att det handlar om en arbetsmiljö som är så dålig att många väljer att lämna politiken, därför väljer hon att gå ut och berätta offentligt.  Hon säger att härskartekniker och maktlystenhet hos vissa gör det svårt att hantera sitt uppdrag.

– Möts man av hånskratt eller fniss när man går ner från talarstolen är chansen stor att man inte går upp igen. Och det är så många bemöts.

Vill du tipsa om det som händer inom Härnösands kommun? Du får naturligtvis vara anonym om du vill.
Ring vår reporter Peter Öhlén på 060-19 03 32 eller Ulla Öhman på 070-533 17 82. Du kan även mejla oss. 
ulla.ohman@sverigesradio.se 
pether.ohlen@sverigesradio.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".