Magnus Sjödin Foto: Stig Edfast/SR
Magnus Sjödin. Foto: Stig Edfast/Sveriges Radio

Fortsätt montera ner Sollefteå sjukhus tycker tidigare kommunalråd i Sundsvall

Magnus Sjödin: Sjukhusstrukturen bygger på hur det såg ut på 50-talet
1:08 min

Det före detta moderata kommunalrådet i Sundsvall, Magnus Sjödin, anser att bara Sundsvall och Örnsköldsvik ska ha sjukhus.

Magnus Sjödin uppmanar i ett facebook-inlägg sundsvallsborna att värna om och stå upp för Sundsvalls sjukhus i större utsträckning än idag. Han menar att det är det rätta för både ekonomin och patientsäkerheten.

– Osthyvelsprincipen har man ju prövat och istället för att göra pinan lång kanske det är bättre med ett yxhugg som gör väldigt, väldigt ont, men sedan kan man påbörja diskussion om hur vi ser till att personer i Ådalen får vård på ett patientsäkert sätt, säger Sjödin.

Kritik från moderater

Med andra ord: Han vill avveckla Sollefteå sjukhus.

Han har fått kritik från partikamrater i Ångermanland för sitt utspel, något han tycker är helt i sin ordning.

– Det är klart att om Bengt Sörlin från Sollefteå som sitter i landstingsfullmäktige skulle propagera för det som är rätt ekonomiskt och för patientsäkerheten skulle han förmodligen inte bli omvald i Sollefteå, menar Sjödin.

Bypolitik, säger Sjödin

Det är just ett sådant förhållande som lamslår landstingspolitiken, enligt det tidigare kommunalrådet.

– Politiker måste försvara sin hembygd till varje pris och då klarar man inte av att faktiskt ta rationella, strukturella och framför allt ekonomiskt riktiga beslut och då blir det som det blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".