Penséer
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Blommorna som överlever järnnätterna

"Folk är lite hariga"
3:20 min

Trädgårdsmästare Michael Åhsberg vet vilka blommor som klarar frosten.

Den kalla våren i Västernorrland har inte bara fått all växtlighet att tveka. Även många hemmaodlare har blivit fundersamma över när det är dags att sätta blommorna och grödorna i marken.

P4 Västernorrlands reporter Peter Öhlén besökte trädgårdsmästaren Michael Åhsberg, som driver Wedins Handelsträdgård i Härnösand.

– Folk är hariga för att sätta ut, berättade Michael som också rent ekonomiskt fått känna av den kylslagna våren. Folk väntar helt enkelt med att köpa plantor.

Men det finns blommor som kan överleva järnnätterna i början av juni. Penséerna är väldigt populära just på grund av att de tål kyla, men spanska Margerita funkar också och Felician kan klara 15 minusgrader.

Men för den som vill vara på den säkra sidan så var Michaels råd att vänta med att plantera till efter järnnätterna. 

– Man kan börja förbereda inför säsongen och jordförbättra så allt är klart när man kan börja sätta ut, säger Michael Åhnsberg.

Vad är järnnätter?

Järnnätter kallas de enstaka frostnätter som kan förekomma ända in på försommaren.
Enligt gammal folktradition är vissa datum mer frostkänsliga än andra. En vanlig uppfattning i Mellansverige är att de inträffar första veckan i juni. I Norrland talar man också om 28-31 juli och 11-19 augusti som särskilt utsatta nätter. Men några statistiska stöd för att vissa dygn skulle vara mera utsatta för frost finns inte.
Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".