Skicrossåkaren Anna Holmlund på skicrosslandslagets pressträff i oktober 2016.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anna Holmlund är vaken och kan prata

Läkaren Jakob Swanberg: Man känner att det är Anna
3:37 min

Anna Holmlund kan prata i korta, enkla meningar. Skicrosstjärnan har gjort så stora framsteg de senaste månaderna att hon förmodligen kommer att kunna flytta hem till Sundsvall i sommar.

– Det är naturligtvis väldigt glädjande att det går framåt, säger skicrosslandslagets sportchef Joar Båtelson till TT.

Efter många negativa besked under vintern har Anna Holmlund gjort framsteg i sin rehabilitering de senaste två månaderna.

– Hon har gjort ganska stora framsteg, och nu kan man kommunicera med henne verbalt i kortare, enkla meningar, säger Joar Båtelson, sportchef i det svenska skicrosslandslaget.

– Hon kan formulera korta ord, rent motoriskt har hon svårt att formulera orden och svårt med minnesfunktioner och så, men hon är vaken och ger bra kontakt och känner igen nära och kära. Man känner att det är Anna när man träffar henne, det är en härlig känsla, säger Jakob Swanberg, skicrosslandslagets läkare till P4 Västernorrland.

Flyttar till Sundsvall

Anna Holmlund ska fortsätta med sin behandling på rehabiliteringskliniken i Danderyd fram till i början av juli, men sedan hoppas man att hon ska kunna flytta till Sundsvall.

– När hon skrivs ut från sjukhuset är tanken att hon ska flytta hem till Sundsvall ochkunna klara sig där med hjälp av personliga assistenter där vi jobbar med att rekrytera rätt personer, säger Jakob Swanberg, skicrosslandslagets läkare till P4 Västernorrland. 

OS-brons i Sotji

29-åriga Holmlund är en av Sveriges mest framgångsrika vinteridrottare de senaste åren. Hon tog OS-brons 2014, VM-brons 2011 och har vunnit den totala världscupen i skicross vid tre tillfällen, senast säsongen 2015-2016.

Hon är uppvuxen i Sundsvall, men var bosatt i Stockholm när olyckan inträffade under ett träningsåk i italienska Innichen den 19 december förra året. Ensam i backen tappade hon balansen och föll så illa att hon slogs medvetslös.

Redan dagen efter skadan konstaterade skicrosslandslagets läkare Jakob Swanberg att Holmlund har omfattande hjärnskador som troligen kommer att ge bestående men, utan att kunna ge en mer detaljerad prognos. 

– Det är väldigt svårt att svara på, det är bara en månad nu vi kunnat se de här framstegen, som ju är fantastiskt glädjande naturligtvis, men att utifrån detta dra några slutsatser om hur det kommer att se ut en eller två månader framåt kan man inte göra. Det är klart att i och med förbättringen finns det hopp om ytterligare förbättringar, men man kan inte säga något nu om hur det kommer att te sig om ett år, säger Jakob Swanberg till P4 Västernorrland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".