Hjältarnas Hus i Umeå. Ett äldre trähus som man renoverat och byggt ut med ett annex.
1 av 2
Foto: Barncancerfonden Norra
Anna Maria Byström. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
2 av 2
Anna Maria Byström är en av de som har jobbat med att göra Hjältarna hus till verklighet. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

Hjältarnas Hus för svårt sjuka invigs idag

3:02 min

Idag invigs anhörigboendet Hjältarnas Hus på universitetssjukhuset i Umeå. Det handlar om stöd till familjer som har svårt sjuka barn i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Anna Maria Byström är en av de som har jobbat med att det skall bli verklighet. 

– Det är en liten egen magisk plats uppe vid sjukhuset. Huset ligger vid södra entrén vid sjukhuset i Umeå. Det är ett gammal hus som man har renoverat och byggt till. Tanken är att alla allvarligt sjuka barn som behöver vistas på sjukhuset en längre tid skall kunna vara med sina familjer där.

Du har varit där och kikat, hur är det där?

– Vi fick gå in och smygkika lite när vi var i Umeå på årsmöte för barncancerfonden. Det är jättefint med öppna fina ytor och tanken är att man skall känna det som man är ute fast man är inne. Det finns läxrum för syskon och telefonrum för vuxna, det är väldigt genomtänkt.

Du har varit med och samlat in pengar till det här. Hur har det varit?

– Vi började tidigt med att göra Hjältarnas dag-galan och vi hade då ingen tanke att samla ihop fler miljoner. Vi ville få ut namnet. Ingen visste då vad ett hjältarna hus var och många tänkte att det finns ju redan ett sjukhus i Umeå. Men det här är till för att familjerna skall kunna vara tillsammans.

Hjältarnas Hus innehåller totalt 15 lägenheter där långtidssjuka kan bo.

– De långa avstånden och kostsamma resorna är en stor utmaning i vår region som sträcker sig över mer än halva Sverige. Tillkomsten av Hjältarnas Hus kommer att underlätta mycket för barn och familjer i norra Sverige som hamnar i svåra sjukdomssituationer, säger Jonas Fahlman, ordförande i Barncancerfonden Norra som bedriver verksamhet i de fyra nordligaste länen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista