Fem hemvärnsmän på rad i väntan på transport till centrala Ånge. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Värnpliktiga får tummen upp av Härnösands kommun

"Väldigt positivt", säger kommunalrådet Fred Nilsson (S) om att Försvarsmakten valt Härnösand som en av utbildningsorterna när värnplikten återinförs.

Från och med 2018 gäller den nya värnplikten som omfattar både kvinnor och män. Alla som är födda år 1999 eller senare ska omfattas av plikt att göra militärtjänst om de väljs ut.

Utbildningsverksamheten i Härnösand står Norrbottens regemente I 19 för och det gäller kort grundutbildning mot hemvärn. En verksamhet som finns i Härnösand redan idag, men med frivilliga rekryter.

– Vi har värnat den här möjligheten i Härnösand, säger socialdemokratiska kommunalrådet Fred Nilsson. Trots en tendens med färre utbildade i de frivilliga grupperna de senaste åren.

– Nu hamnar vi mer stadigt numerärmässigt, säger Ronald Forsberg, kommendörkapten och chef för Hemvärnet i Västernorrland om att plikten återinförs.

Forsberg bedömer att antalet rekryter hösten 2018 i Härnösand kommer att hamna mellan 35 och 50.

– Vi har möjlighet att ta in upp till 100 som det är nu. Med enkla förändringar skulle vi kunna få in upp till 150, säger Forsberg om en eventuell utveckling i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista