Magsjuka
Arkivbild. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Campylobakterinfektion – vanligaste sommarsmittan i Västernorrland

Smittskyddsläkare: Värre regniga somrar
1:00 min

Finns det några typiska sommarsjukdomar egentligen? Enligt smittskyddsläkaren Hans Bohman är den vanligaste sommarsmittan campylobakter – och troligen också klamydia.

Fler får magbakterien campylobakter under sommaren – och då är det inte av kyckling som man har smittats, utan troligen från en privat brunn som har förorenats av djuravföring via regnvattnet.

– För man har även sett att det är värre regniga somrar och det stödjer ju den misstanken att det går till på det sättet, säger Hans Bohman, smittskyddsläkare i Västernorrland.

Sedan ungefär ett år tillbaka har man sett en ökning av fall som blir smittade av campylobakter via kyckling, och därför kommer det bli svårare att urskilja den här ökningen av campylobakterfall i sommar.

Brunnen ska ses över

För att skydda sig ska man om man har egen brunn se till att brunnen är i bra skick och att regnvatten inte kan sippra in.

En annan sjukdom som troligen är en sommarsmitta är könssjukdomen klamydia. Antalet fall sjunker under sommaren, men stiger sedan sensommaren och tidig höst.

– Det kan vara på det här viset, att man kanske har smittats under sommaren men sedan går man inte och tar prov förrän efter semestern eller efter att lovet är slut. Så visst, det kan vara så att den faktiska spridningen ökar en del under sommaren men som inte visar sig förrän lite senare, säger Hans Bohman, smittskyddsläkare i Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".