Falsk läkare lurade äldre att de hade cancer

1:27 min

En man har häktats vid Göteborgs tingsrätt efter att ha lurat äldre svenskar att de varit sjuka och sedan erbjudit de möjligheter att köpa en falsk medicin. Hundratals anmälningar har riktats mot mannen.

– Det är nog den mest omfattande härvan som vi nystat i med en av de mest hänsynslösa gärningsmännen, säger Håkan Carlsson som är chef på CIRKA, polisens grupp mot seriebrottslighet riktad mot äldre.

Mannen som utgett sig för att vara läkare ska ha ringt upp äldre personer och sagt att han tagit del av deras provtester eller sjukjournaler och att de drabbats av allt från vitaminbrist till blodproppar eller cancer.

Därefter har han erbjudit dem att köpa en ny dyr mirakelmedicin från utlandet.

Brottsoffren har då skickat pengar eller kontonummer med koder till en adress i England.

Vissa personer ska ha fått sina konton länsade och det ska i enskilda fall vara personer som blivit av med upp till 100.000 kronor.

Polisen är i nuläget förtegen om vem gärningsmannen är. Man vill inte heller uppge om mannen verkat själv eller tillsammans med andra.

Däremot dementerar man rykten som florerat under dagen om att mannen skulle ha kommit över faktiska patientjournaler eller patientuppgifter.

Sedan februari förra året har hundratals personer gjort anmälningar mot mannen.

– Vi har fått in över 600 anmälningar och det är blandade anmälningar av  försök till bedrägeri och fullbordade brott. Nu är det upp till åklagaren att avgöra hur många brott som kommer vara med i åtalet, säger Håkan Carlsson

Enligt st.nu bor flera av de drabbade i Västernorrland, något som också bekräftas av Lars Andersson från polisens bedrägericenter.