Barnmorskeprojektet i Sollefteå haltar - på grund av sjukdom

1:58 min

Barnmorskeprojektet "Barnmorskor hela vägen" har problem. Av de fyra barnmorskor som skulle dela på bemanningen så är två sjukskrivna. Det har allehanda.se rapporterat om idag.

I februari i år drog projektet "Barnmorskor hela vägen" igång med planering och rekrytering och viss utbildning av de barnmorskor man anställt för projektet. Tanken var att de mammor som deltar i projektet skulle få stöttning av någon av projektets barnmorskor 24 timmar om dygnet före, under och efter sin förlossning. Och under våren kunde blivande mammor börja skriva upp sig som deltagare i projektet. En av dem som gjorde det var Jennifer Breumby som väntar sitt första barn om en och en halv vecka. Hon och hennes sambo valde detta framför en kurs om att föda i bilen. Men hennes förväntningar inför projektet har kommit på skam. Det har allehanda.se skrivit om idag.

– Meningen var att man skulle ha en barnmorska men jag har haft sex stycken hittills. Och sen fick jag veta att det inte har någon bemanning mellan 22 och 07 på nätterna. Det känns osäkert, säger Jennifer Breumby när P4 Västernorrland ringer upp henne.

Emma Lassen är chef för barnmorskeprojektet på Sollefteå sjukhus och beklagar att det blivit så här.

– Tyvärr blir det så här när man har sjukskrivningar så är det inte så lätt att ersätta de barnmorskorna som blir sjuk rakt av bara, säger hon.

Och problemet är att det inte är så lätt att sätta in vikarier på positionerna eftersom det är en lång inskolning för att kunna alla tre sjukhus i Örnsköldsvik, Sundsvall och Sollefteå.

 – Det känns jättejättetråkigt. Jag hoppas att Jennifer kan ringa mig eller någon av de ansvariga barnmorskorna så att vi kan hjälpa henne att minska sin oro. Och det gäller förstås alla andra som är med i projektet också, säger hon.

Enligt Emma Lassen har man nu ändå lyckats få in ytterligare en barnmorska i projektet som kommer att börja jobba så snart inskolningen är klar.