Besökare utanför entrén till Urkult i Näsåker.
1 av 2
Foto: Anton Kårén / Sveriges Radio
Ane Brun uppträder under Urkult 2017
2 av 2
Stora scenen där Ane Brun uppträdde under söndagen. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Urkult lockar många turister till Näsåker

Thomas Östholm: Ger självklart effekter på hela kommunen
0:46 min

Urkult lockar flera tusen besökare till Näsåker varje dag. En sak som skiljer Urkult från många andra festivaler är att de flesta besökarna inte kommer från hemkommunen.

I torsdags invigdes Urkult i Näsåker med den traditionella eldnatten. Festivalen som startade 1995 är en de festivaler i Västernorrland som lockar flest besökare utanför hemkommunen. 

– För Näsåker skapar det ju möjligheter för det lokala näringslivet att få ett uppsving under just den här perioden. det är ju väldigt mycket människor här, säger Thomas Östholm som är näringslivsutvecklare på Sollefteå kommun.

2014 beställdes en undersökning från handelns utredningsinstitut för att se vilka fördelar som skapas från Urkult för Sollefteå kommun. 

Studien visade att endast endast 10% av festivalbesökarna kom från Sollefteå kommun, övriga 90 % kom då från resten av Sverige eller andra länder vilket gör att de definieras som turister.

– Det skapar en positiv PR för bygden, och det ger ju självklart effekter på hela kommunen, säger Thomas Östholm. 

Lördag är festivalens sista dag och då uppträder bland annat Sofia Jannok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".