Många osäkrade gravstenar förblir liggande

4:45 min

För att förebygga olyckor välts varje år hundratals gravstenar i Västernorrland som inte klarar säkerhetskontrollen. De flesta reses igen, men många blir liggande.

Vilka erfarenheter har du av problem med gravstenar? Mejla gärna p4vasternorrland@sverigesradio.se.

Vart femte år ska varje gravsten på varje kyrkogård i Sverige säkerhetskontrolleras för att se till att de inte kan välta och orsaka olyckor.

På Tuna kyrkogård i Matfors gjordes en kontroll av samtliga cirka 3000 gravstenar för två år sedan. Då fick man lägga ner ner nästan 500 stycken som bedömdes som osäkra

 – Det såg ju inte så jättefint ut då, berättar Tommy Olsson som är kyrkogårdsvaktmästare i Tuna-Attmar församling i Matfors.

– Det var väl mer än hälften av stenarna som låg ner just här, fyller Tommy Eriksson i.

Han är socialdemokratisk kyrkorådsordförande i församlingen och jag har stämt träff med de båda för att ta en promenad runt kyrkogården i det stilla regnet som faller. Vi stannar till mellan två rader med gravar. Fortfarande ligger fyra stenar på marken efter senaste kontrollen 2015.

– Det är inte så mycket att göra åt. Har de gravrätten kvar och vill att gravstenen ska ligga kvar så får den ligga, säger Tommy Eriksson.

Gravrätten innebär att man äger platsen där graven ligger och den gäller i 25 år från dess att den döde har jordfästs. Den som äger gravrätten är också ansvarig för graven och det är upp till den personen att se till att gravstenen står stadigt. För två år sedan vältes 482 stycken gravstenar på Tuna kyrkogård. De flesta av dem har kunnat resas igen men inte alla, berättar Tommy Olsson.

– Just nu ligger omkring 50-60 stenar kvar. Och ganska många av dem kommer nog att ligga kvar tills gravrätten går ut.

Vad händer med stenarna sen?

– När gravrätten går ut skickar vi ett brev till gravrättsinnehavarna där vi frågar om de vill förnya den. Många gånger är det dock så att de kanske inte har någon ork att ta hand om graven och då väljer de att lämna tillbaka gravrätten till kyrkan. I de fallen går stenarna till ett företag som krossar dem. Men vi låter alltid stenarna stå i omkring två år innan det sker, utifall de skulle ändra sig och ändå vilja behålla den, berättar Tommy Eriksson.

"Folk trodde att det var gravskändning"

2011 förolyckades en 8-årig flicka i västra götaland efter att ha fått en lös gravsten över sig. Det var efter den händelsen som kontrollerna av Sveriges gravstenar började genomföras. På tuna kyrkogård använder man sig av en våg och ett spännband som man drar runt stenen. Sedan drar man i spännbandet tills vågen pekar på 35 kilo vilket är den vikt som stenen ska hålla för. 

– Är det så att stenen följer med och inte går tillbaka så är vi tvungna att lägga ner den. Vissa stenar håller inte ens för tio kilo och det är ju farligt. När vi höll på som mest med att lägga ner stenar trodde folk att det pågick gravskändning. De tänkte ju inte på att det var för gravsäkerheten, berättar Tommy Olsson.

– Tänk dig själv när 482 stenar ligger ner på en såpass liten kyrkogård som det här ändå är, det såg ju inte bra ut. Men de flesta accepterade när de väl visste orsaken och nu är det ingen som klagar, säger Tommy Eriksson.