Linda ska rädda liv tillsammans med hunden

2:29 min

Just nu pågår utbildning för frivilliga vid Sjöräddningssällskapet. Linda Jansson är en av eleverna och har dessutom fått ta med sig hunden Nita när man nu satsar på "sjöräddningshundar".

Stockholm var först, med fyra sjöräddningshundar, och sen följde Göteborg. Sedan april tidigare i år finns två sjöräddningshundar stationerade på Sjöräddningsstationen på Rörö i Göteborg skärdgård. Nu ska hundarnas tjänster även nyttjas av för att sjörädda i Sundsvallsområdet. 

Sammanlagt är det fyra hundar som just nu utbildas vid Sjöräddningssällskapet, tre i Sundsvall och fyra i Härnösand. Utbildningen förväntas ta upp emot 2 år, där hunden får samma grundutbildning som en "traditionell" räddningshund, med tillägget att den lär sig söka från en båt. 

"Roligt att jobba med henne"

En av hudarna är Nita, som nyligen påbörjat sin utbildning för att bi sjöräddningshund.

– Hundens nos i vind är grundtanken som ska användas. En hund med nosen i vind söker avsevärt mycket mer effektivt än människan som bara kan söka med ögat, säger ägaren Linda Jansson, som också själv utbildar sig till frivillig vid Sjöräddningssällskapet. 

Vad tycker Nita om det här?

– Nita tycker det är jätteroligt. 

Många pratar om att ta med sig barnen på jobbet! Men hur är det att ta med sig hunden på utbildning?

– Det är väldigt trevligt att få göra något tillsammans med sin hund. Oftast har man ju hund av en anledning och jag tycker det roligt att jobba tillsammans med henne.

"Superviktigt"

Linda Jansson tar inte endast hundvägen in i Sjöräddningssällskapet, även hon själv genomgår en utbildning för att sedermera bli en frivillig.   

– Att rädda liv är superviktigt och kan man göra något med sin tid är det helt avgörande. Men det handlar inte bara om att rädda liv, en båt kan ju ha havererat eller vad som helst. 

– Gå till dig själv bara: om du har hamnat i trångmål så vill du att någon finns där och hjälper dig. Och det är så jag tänker nu.