Dan Pettersson spanar utöver Gistaholmarna.
Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio

En tredjedel av skarvarna har skjutits på Alnö

Dan Pettersson: Vi har lyckats fälla ungefär en tredjedel av det vi blivit tilldelade
2:38 min

I mitten av juni fick Alnö Viltvårdsområde tillstånd från Länsstyrelsen till skyddsjakt på storskarv. 190 exemplar får skjutas under året.

En koloni av skarvar har under flera år häckat på öarna lilla och till viss del också stora Gistaholmen utanför Alnö. Fåglarnas närvaro innebär en stark påverkan på naturen på öarna med bland annat döda träd som följd. Men eftersom skarven är skyddad får den bara skjutas efter tillstånd från Länsstyrelsen. Och i mitten av juni fick Alnö Viltvårdsområde tillstånd till skyddsjakt av 190 storskarvar på Alnö. Men jakten är inte oproblematisk.

– Vi har varit ute och försökt men det är svårt. Vi har lyckats fälla ungefär en tredjedel av det vi blivit tilldelade, säger Dan Pettersson, fritidsfiskare, boende på Alnö och talesperson för Alnö Viltvårdsområde.

Tillståndet att skjuta skarv omgärdas av särskilda villkor som innebär att man inte får jaga närmare än 300 meter från Gistaholmarna och inte längre än 300 meter från fiskeredskapen, vilket enligt Dan Pettersson till viss del komplicerar jakten.

En inventering 2012 gav vid handen att det fanns drygt 1900 par skarvar i länet. Och Dan Pettersson bedömer att läget har förvärrats.

– Jag har följt utvecklingen på Gistaholmarna under en längre tid och jag har ju sett att även stora Gistaholmen har visat tendenser nu på att vara skadad av avföringen från skarven, att den har börjat häcka även där. Så den har väl också en ganska tråkig framtid, skulle jag i alla fall gissa, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".