Högbondens arrendator om hotet mot verksamhetens framtid

3:06 min

Naturvårdsverket vill sälja anläggningen på Högbonden där det idag är vandrarhem och café. Olle och Marie Eriksson som driver verksamheten hoppas att planerna ska gå att stoppa.

– Vi bara väntar med spänd förväntan för att se vad som händer framöver. Just idag är det ju ett möte med kommunen, landstinget, länsstyrelsen och även destinationsbolaget. Man satsar ju hårt på Höga kusten och vi hoppas verkligen att man vill satsa hårt även här på Högbonden, säger Marie Eriksson.

Olle och Marie Eriksson har drivit verksamheten som arrendator i fyra års tid. Efter den här säsongen går arrendet ut och vad som händer sedan har man inte fått besked om, men förra sommaren deklarerade Naturvårdsverket som äger byggnaderna att man vill sälja, bland annat på grund av för höga driftskostnader. 

Om ni blir av med arrendet och inte får fortsätta, och man säljer det t ex till en privatperson, vad händer då?

– Ja, då kan de ju bara sätta upp ett staket och turisterna kommer inte kunna komma hit, och då upphör ju båttrafiken också... Ja det är ju ett skäck-scenario, säger Olle Eriksson.

Den här säsongen har man haft omkring 4000 dagsbesökare, och kommer kunna skriva 2000 på antalet övernattande besökare. Det är en ökning på 15 procent, enligt Olle Eriksson, som också sett en ny trend.

– Folk har bott här längre perioder och haft oss som bas, och sedan gjort Skuleberget, Norrfällsviken och utflykter på dagarna och sedan kommit tillbaka hit, säger han.

Att området är ett världsarv är också en fråga som man tycker att Naturvårdsverket måste ta i beaktande.

– Man har åtagit sig att det är ett världsarv och det gäller ju både natur och kultur-intressen som man skrivit under på att det ska bevaras för efterkommande generationer, säger Marie Eriksson.