Fortsatt osäker framtid för Högbonden

2:43 min

Idag träffades länsstyrelsen, landstinget Västernorrland, Kramfors kommun och Höga Kustens destinationsbolag för att diskutera framtida lösningar för vandrarhemmet och caféet på Högbonden, Höga Kusten.

Torbjörn Engberg från länsstyrelsen, som var med på mötet, säger att alla är överens om att det vore tråkigt om verksamheten var tvungen att stänga. Men frågan är hur driften ska finansieras.

– Frågan är vilka delar av det allmänna som ska skjuta till pengar till verksamheten. Fram till idag har den största delen tagits från den statliga naturvårdens medel. Här har Naturvårdsverket sagt att driften ligger utanför deras kärnuppdrag, säger han.

Nu jobbar länsstyrelsen, landstinget Västernorrland, Kramfors kommun och Höga Kustens destinationsbolag vidare för att hitta lösningar.

– Det finns idag inget konkret som vi kommer att gå vidare med. Vi har en fortsatt öppen diskussion, säger Torbjörn Engberg.

Arrendatorerna Olle och Marie Eriksson har ett avtal som sträcker sig till i höst. Vad som händer med verksamheten efter det är alltså fortfarande oklart.

– Det är angeläget att snart hitta en lösning om det ska kunna finns någon verksamhet på ön nästa säsong.