Förhandlingarna klara: Inger Bergström avskedas

2:18 min

Inger Bergström, tidigare regiondirektör, avskedas idag utan rätt till något avskedsvederlag, enligt uppgifter till P4 Västernorrland.

Bakgrunden är hur Inger Bergström har hanterat det avtal som P4 Västernorrland avslöjade att hon hade skrivit med den tidigare HR-chefen Lena Thelin, och som gav Thelin 30 månadslöner utan att arbeta. Inger Bergström valde att inte diarieföra avtalet enligt lag.

– Det är fruktansvärt. Det är något jag ångrar djupt, jag är en person som vill att det ska vara rätt och riktigt och att vi ska vara en organisation där det är genomskinligt vad som finns, så det är något som jag ångrar djupt, sa Inger Bergström när hon erkände avtalets existens i samband med P4 Västernorrlands granskning.

I början av juni valde Inger Bergström själv att lämna sitt uppdrag som regiondirektör, men enligt landstingets chefsavtal har hon kvar en grundanställning i landstinget. Trots det varslades hon om avsked i slutet av juni och sedan dess har landstinget haft överläggningar med Inger Bergströms fackliga företrädare.

Besked idag

Förhandlingarna är nu avslutade och ett formellt besked om avsked har kunnat överlämnas till Inger Bergström, som ska ha fått besked om att hon avskedas idag.

 – Det gick ut ett varsel och sedan har det förekommit överläggningar som är avslutade nu och Landstinget fullföljer varslet, helt enligt regelboken, säger Erik Lövgren (S) regionråd i Västernorrland.

Det var hennes hantering av avtalet med före detta personaldirektören Lena Thelin som gjorde att hon inte kunde jobba kvar. Det gör också att hon inte kan jobba med något annat inom landstinget, enligt regionrådet Erik Lövgren.

– Med tanke på den skada som skett kring hennes agerande kring de här avtalen så ligger inte det för handen, säger Erik Lövgren (S).

Det som gör att landstinget inte längre har förtroende för Inger Bergström är att hon inte diarieförde handlingar som hon borde.

– Att hon inte har berättat och varit transparant kring avtalet, säger Erik Lövgren.

Inger Bergström kommer inte att få något avgångsvederlag.