Surströmming fick skeptisk mottagande

3:03 min

I februari var tio ungdomar från Sundsvall nere i Lissabon för ett ungdomsutbyte i projektet Into The Wild. Nu är det tio portugisers tur att komma till Sundsvall och uppleva kulturen, som surströmming.

I tisdags kväll landade tio portugisiska ungdomar i Sundsvall i åldrarna mellan 16-25 tillsammans med tre ledare. 

Under onsdagen fick ungdomarna bland annat besöka Sundsvalls stenstad och kolla på filmer som berättar om Sundsvalls historia. På kvällen träffades man på unga magasinet för att lära sig mer om svensk tradition, man skulle nämligen pröva surströmming. 

– Vi har skickat en video till våra besökare i förväg när andra fått pröva surströmming, så dom har en aning om vad som väntar, säger Mona Ströhlein ungdomshandledare.

Inga av dom besökande ungdomarna vågade sig på surströmmingen, men det fanns andra som prövade för första gången.

Sadiq Oukpadjimba var en av ungdomarna från Sundsvall som besökte Lissabon i februari. Han beskrev miljön där nere som mycket vänlig och alla pratade med alla. Men efter att ha prövat surströmming för första gången var han inte lika positiv.

– Det var det äckligaste jag ätit, jag fick spotta ut det i soptunnan. Men nu har jag prövat i alla fall, säger Sadiq Oukpadjimba. 

Nästa aktivitet på schemat för gruppen är ett besök i Birsta under torsdagen och till helgen ska man campa i vildmarken.