Folkmucirkus intar manegen på Norra berget

2:42 min

Folkmusikgruppen Bjäran och artister från Sundsvalls Stadscirkus intar i helgen cirkustältet på Norra berget med sin fusionshow - folkmucirkusföreställningen Circus on the top.

I helgen är det dags för årets vuxencirkusföreställning på Norra berget i Sundsvall. Manegen i Cirkus Elviras tält kommer då att fyllas av folkmucirkusföreställningen Circus on the top: en föreställning som kombinerar folkmusik med cirkus. 

– Cirkus har ju alltid haft musik till föreställningen. Och traditionellt så var det marschmusik. När nycirkusen kom in på banan ordentligt så började det bli lite världsmusik och allt möjligt. Men aldrig tidigare har det varit folkmusik, berättar cirkusdirektör Thomas Jerbo från Sundsvalls Stadscirkus som tillsammans med Cirkus Elvira och bandet Bjäran ligger bakom arrangemanget.

Och kombinationen folkmusik och cirkus har slagit väl ut, menar Thomas Jerbo. Förra årets tre föreställningar sålde slut direkt så årets cirkushelg har laddats med två extra föreställningar för att kunna ta emot alla. 

– Cirkus är ju jättekonstigt och folkmusik är ju också jättekonstigt fast allting är konstigt på ett bra sätt. Och när man kombinerar två bra saker så kan det bli oerhört bra eller totalt kaos och det här blev oerhört bra, säger Thomas Jerbo.

Christian Cuadra, som tillsammans med kollegorna Mattias Mårtensson, Magdalena Eriksson och Peter Bonde bildar folkmusikgruppen Bjäran, är också väldigt nöjd med samarbetet. 

– Vi har pratat om att göra bildliga saker till vår musik och om att vår musik är bildlig, vi försöker beskriva något. Så det var så bra att cirkusen hörde av sig till oss och frågade om vi kunde göra något tillsammans, om de inte kunde få sätta bild till vår musik, säger han.

Gruppen har gett ut två skivor och materialet i föreställningen är deras befintliga material - om än något modifierat för att matcha artisternas scenkonst.

– Men i grunden har vi egentligen inarbetat vår musik, och den är som den är, säger Christian Cuadra.