Kärstin i Omne rensar dikesrenar på Höga Kusten

5:11 min

Kärstin Karlgren Björkland som bor i Omne på Höga Kusten, tog saken, eller snarare saxen, i egna händer för att återta dikeskanterna.

Så här på sensommaren så fröar växterna av sig. De skira ängsblommorna som trivs på näringsfattig jord konkurreras ut av lupiner, björnlokor och andra höga växter, speciellt längs våra vägrenar.

På sociala medier vädjade Kärstin om hjälp för att klippa efter vägrenarna. Men det gäller att vara rätt utrustad för alla björnlokor innehåller en giftig växtsaft som kan orsaka brännskador om man får den på huden och sen utsätter sig för solljus.

– Vi såg hur de här växterna började invadera och började med att ta reda på vad det var som tog över.

Kärstin bestämde sig för att försöka rensa längs vägen mellan Mjällom och Nordingrå.
Det handlade främst om lupiner men också om den sibiriska björnlokan som är en släkting till jättelokan, vanlig i södra Sverige.
Den sibiriska björnlokan är inte invasiv, det vill säga det är en inhemsk blomma men den tenderar att breda ut sig speciellt längs vägrenar och konkurrerar ut andra mindre växter.

Björnlokan tar plats och sprider sig snabbt, den är kanske inte lika vacker som de rosa, vita och blå blommorna som förföriskt breder ut sig - en inkräktare i den svenska floran från Nordamerika.

– Det är lupinerna som är väldigt vackra när de blommar men de har förmågan att expandera. Många säger att vi borde bekämpa båda arterma. En del tycker de är vackra vid brevlådan men man kan ju i alla fall ta bort fröställningarna, tycker Kärstin.

– Människan har sett till att de här arterna är här och då måste vi ju också ta vårt ansvar, säger Kärstin som hoppas att fler vill hjälpa till att återta vägrenarna.

Ingrid Engstedt Edfast P4 Västernorrland
Ingrid.engstedt-edfast@sverigesradoio.se