Pappa i Örnsköldsvik vill varna för risker med energidrycker

3:17 min

Många tonåringar och deras föräldrar är inte tillräckligt medvetna med riskerna med energidrycker. Det menar Kjell Moberg i Örnsköldsvik, ambulanssjuksköterska och själv tonårspappa.

I en artikel på Allehanda.se som ambulanssjuksköterskan och tonårspappan Kjell Moberg berättade om sin syn på energidrycker. 

– Frågan väcktes väl när man såg alla ungdomarna på stan som gick omkring med energidryckerna, säger Kjell Moberg. 

Kjell har en dotter som är tretton år, och hon har tydliga restriktioner.

– Det är ett totaltförbud till energidrycker tills hon är åtminstone över femton år, säger han.

Han menar att han flera gånger i sitt arbete fått ta hand om ungdomar som överkonsumerat energidrycker och att många föräldrar kanske inte är så medvetna om risker med energidrycker.

Kjell menar att det är många ungdomar som sitter uppe på nätterna och spelar dataspel och att det är då  som det konsumeras mycket energidrycker vilket på sikt kan ge skador på kroppen. 

– Vänder man upp och ner på dygnet så kommer man lätt i en ond cirkel och till slut så säger kroppen ifrån helt enkelt, säger Kjell Moberg. 

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer kan energidrycker vara farliga, men oftast inte i måttliga mängder. Däremot är det vanligare att barn och unga drabbas av biverkningar på grund av sin lägre kroppsvikt. Ofta är det de stora mängderna koffein man reagerar på, där vanliga biverkningar är sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro, yrsel, hjärtklappning, illamående, kräkningar och diarré.