Höga höjder under helgens hopptävlingar på Näsets ridcentrum

2:27 min

I helgen hålls DM i hoppning på Näsets ridcenter utanför Sundsvall. Höjderna stiger på söndagen till nationell nivå och deltar göra bland andra hemmatalangen Wilma Lundgren.

– Vi har nationella tävlingar och vi har tävlingar hela helgen. Vi har klasser från en meter till 1,40 som är huvudklassen på söndag, säger Maggan Bäckström, som driver Näsets ridcenter i Matfors utanför Sundsvall.

Tävlingen håller nationell nivå vilket är snäppet under elitnivå. Elittävlingar får ha höjder upp till SM-höjden 1,50, medans en nationell tävling har höjder upp till 1,40, berättar Maggan Bäckström.

Näsets ryttarsällskap satsar mycket på att få fram duktiga hoppryttare och är av tradition en duktig hoppklubb. Just nu har man väldigt unga ryttare som är på väg upp och som nyligen lyckades kvala och ta sista platsen för att rida elitserien nästa år.

– Av laget som bestod av fyra stycken så var tre under 20 så vi har en bra återväxt. Och vi satsar hårt på att komma så långt det bara går, säger Maggan Bäckström.

Wilma Lundgren är en av Näsets ryttarsällskaps unga talanger. Under helgen tävlar hon på två av sina hästar och i ett flertal olika klasser.

– Idag rider jag min unghäst i den första klassen och sen rider jag sista klassen på min bästa häst så jag rider en meter och 1,30. Och imorgon rider jag 1,35 och på söndag rider jag 1,40, den högsta, säger hon.

Wilma Lundgren har ridit sen hon var tre år och är i dag 16 år - och hon siktar på en fortsatt tävlingskarriär inom sporten.

– Jag satsar på det här så vi får se hur långt det räcker, säger hon.