Stort intresse för grannsamverkan i Västernorrland

1:05 min

Allt fler grannar samarbetar för att förebygga och förhindra inbrott, enligt polisen i Västernorrland.

Grannsamverkan i ett bostadsområde innebär att grannar samarbetar organiserat för att förhindra och förebygga inbrott. De får information från polisen om vad de ska vara vaksamma på och hur man ska agera om till exempel är bortrest. 

Sara Olsson är ansvarig för polisens brottsförebyggande arbete i Örnsköldsvik och hon kan se en ökning av intresset för grannsamverkan. 

– Man märker verkligen att det här sprider sig och vi har flera grupper som är på gång som vi ska hålla information med till hösten, säger Sara Olsson. 

Även övriga polisområden i länet upplever att intresset är stort. Thomas Nyberg som är chef för polisområdet i södra Ångermanland som innefattar Sollefteå, Kramfors och Härnösand kommun ser ett liknande intresse i alla tre kommuner.

Kan inte starta upp så mycket som vi skulle önska. 

Josef Wiklund som är områdeschef för Polisen i Medelpad upplever också ett stort intresse för grannsamverkan.

– Intresset är så stort att vi inte kan starta upp så mycket som vi skulle önska, säger Josef Wiklund. 

Vill förhindra brott

Hanna Bylund bor i Domsjö i Örnsköldviks kommun och är kontaktperson för ett bostadsområde som startade upp grannsamverkan i våras.

– Jag känner att jag vill göra det jag kan för att förhindra brott, säger Hanna Bylund. 

Är man intresserad att starta upp grannsamverkan är anmäler man sitt intresse till polisen som då har en information med kontaktombuden eller övriga i bostadsområdet som är intresserade. I den informationen får de tips på vad som de ska vara vaksamma på över och hur de skyddar sig bäst från inbrott. Sedan är det kontaktombudet som har kontakt med polisen som kan rapportera om det sker något ovanligt. Kontaktombuden kan också bli kontaktade av polisen om det skett något inbrott i närheten.