Anders Hägg och Hector Lopez Ortega.
Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Fotbollsturnering för mångfald och integration

Hector Lopez Ortega: Man ska skapa gemenskap och få nya vänner
1:22 min

Under lördagen spelas en fotbollsturnering på Skyttis i Örnsköldsvik. Men det är inte det sportsliga som är det viktiga utan snarare tolerans och vänskap.

Det är Örnsköldsviks solidariska internationella kulturförening som är arrangör tillsammans med bland annat ABF Västernorrland och Örnsköldsviks kommun som står som arrangör.

Nio mixade lag gör upp i en turnering som spelas sju mot sju. Vem som helst har kunnat anmäla sig och de flesta lagen kommer från Örnsköldsvik, men det kommer även ett lag från Mellansel och två lag ifrån Märsta i Stockholm. 

Anledningen till att de använder fotboll för att integrera är att det är en sport som inte har några kulturella gränser, detta enligt Anders Hägg som är ordförande för ABF Västernorrland som står som medarrangör. 

– För mig är fotboll ett viktigt redskap för att skapa gemenskap, säger Hector Lopez Ortega som är ordförande i Örnsköldsviks solidariska internationella kulturförening. 

Efter att turneringen är färdigspelad blir det fest med underhållning av trubadurer på Gnistan folkets hus. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".