Pontus säljer delar av det han äger för att hjälpa krigsdrabbade barn

3:52 min

När Pontus Grafström i Härnösand drabbades av 30-årskris löste han den genom att sälja en del av sitt överflöd och ge hälften av inkomsterna som hjälp till krigsdrabbade barn.

Långa resor och utlandsvistelser i kombination med ett intresse för second hand och vintage resulterade i att Pontus Grafström fick allt fler prylar. När 30-årskrisen slog till bestämde han sig för att dela med sig av sina saker och ge hälften av inkomsterna till War Child, en organisation som hjälper krigsdrabbade barn.

Under ett par månader driver han en så kallad "pop up-butik" i Härnösand, det vill säga en affär som bara existerar under en begränsad tid. Hälften av intäkterna skänker Patrik till stöd för krigsdrabbade barn.

Vi träffas tidigt på morgonen för Pontus ska strax iväg till sitt andra jobb på ett hem för ensamkommande barn. Över en kopp kaffe berättar Pontus hur han vände sin 30-årskris till att hjälpa utsatta barn.

– Det känns väldigt sant och rätt att dela med sig i dessa tider då världen ser ut som den gör. Innan jag började det här projektet tittade jag runt en del och tog reda på var och vart jag ville bidra och då kom jag över organisationen War Child och det kändes helt rätt från början.

Det är en svag doft av rökelse som vilar i hans butik där allt från musikinstrument till ett par rediga stövlar, en guldlamékavaj och vinylskivor väntar på nya ägare.

– Det är en samling av personliga saker från några år av resande och sedan så tycker jag själv om att gå på loppisar och secondhandbutiker.

Tror du att många ungdomar och unga människor idag känner att de vill göra gott?

 – Jag tro att många vill kunna hjälpa till men ibland blir lite handfallna för att veta vad de ska göra. det känns som en allmän vibration som finns just nu att man vill få till det så att nyanlända till Sverige mår bra men också hjälpa människor som finns i krigssituationer och då kan man bidra till organisationer som hjälper på plagts.

I butiken tar Pontus inte emot saker från andra utan säljer enbart sina personliga ägodelar och minnen tillsammans med tavlor han målat. I framtiden tänker dock Pontus satsa mindre på att köpa saker på loppisar.

– Jag vill vara mer med människor och är sugen på att lära mig hur växter fungerar och på att gro saker, säger Patrik.