Sommargästen: Poliskommissarie Nicke Gärdin

54 år gammal sadlar Nicke Gärdin om när han klär av sig polisuniformen efter mer än 30 år och istället kliver in på länsstyrelsen i Västernorrland.

Den 7:e januari 1986 tog ett nytt kapitel i Nicke Gärdin fart när han började vid Polishögskolan. Tillsammans med en lumparkompis sökte han in och 31 år senare är han fortfarande kvar.

– Jag tyckte det skulle bli väldigt spännande och tänkte att jag kunde prova det. Så jag sökte egentligen på vinst och förlust och så kom jag in. 

Mer än 30 år senare gör Nicke Gärdin den här veckan sin sista dag hos polisen i Västernorrland. Kanske var allting bara en slump, egentligen hade han helt andra planer för sitt karriärval. 

– Jag funderade på att bli lärare, arkitekt, biolog. Jag hade ganska många funderingar.

"Arbetsbördan är extrem"

Den långa raden av yrken slopades och istället blev det polisyrket som lockade Nicke Gärdin. 

– Det blev bara så och det är väl ett tecken på att det är ett bra jobb. Jag har haft lätta steg varje gång jag gått till jobbet och det har varit fantastiskt bra kollegor. Sen har det såklart varit mycket frustration ibland, man har varit med om mycket jobbiga grejer. Men totalt sett är det ett mycket roligt jobb. 

Många poliser man pratar med menar det kan vara dåligt med resurser och organisationsförändringar man inte riktigt tycker om. Spelar den förändringen in i ditt beslut? 

– Nej, det gör den inte. Det kan vara en bidragande orsak, för det funkar ju rätt dåligt hos oss. Men personalen gör ett fantastiskt jobb och alla gör så mycket man kan, men arbetsbördan på vissa positioner är extrem. Jag förstår att folk blir sjuka, och ibland tycker jag det är konstigt att inte fler blir sjuka. 

Ett dåligt omen

I våras uppdagade sig ett stort hot mot polisyrket. På slutna polisforum delades en anonym kampanj som krävde att polisernas löner skulle höjas med 5 000 kronor i månaden, utöver avtalet, och att annars skulle var fjärde polis komma att säga upp sig.

Ett illavarslande tecken att många slutar

Nicke Gärdin, å sin sida, förstår att många poliser väljer att sluta. 

– Tyvärr är det många som slutar. Det beror på att betalningen inte är den bästa och sen är det en enorm arbetsuppgift. 

Statsmakten säger att det ska bli fler poliser! 

– Fler poliser låter bra, men jag skulle vilja skicka en puck: ta hand om dem som finns för det är ett illavarslande tecken att många slutar. Jag har enormt duktiga kollegor som gör ett fantastiskt bra. Ta hand om dem och ge dem en skälig lön så kanske fler stannar.

Han gör sin sista dag som polis nu på fredag och mittemellan jobbytet finns ingen rast och ro för Nicke Gärdin. Den nya anställningen tar vid direkt på måndag.