Inger Bergström, regiondirektör i Västernorrland.
Inger Bergström, regiondirektör i Västernorrland. Foto: Ulla Öhman / Sveriges Radio

Fackförbundet Jusek accepterar inte Bergströms avsked

Ogiltigförklarar uppsägningen: Det är ett unikt fall
0:57 min

Under onsdagen kom beskedet att den tidigare regiondirektören Inger Bergström avskedas. Nu lämnar hon sin tjänst på landstinget utan uppsägningstid och några pengar.

Mindre än en vecka har gått sedan avskedspapprena skrevs på av regionstyrelsens ordförande socialdemokraten Erik Lövgren och den tillförordnade regiondirektören Margareta Tufvesson.

Däremot verkar frågan vara långt ifrån avgjord på grund av att Bergströms fackliga ombud, Jusek, inte tänker sig acceptera hur avskedet gått till och nu beslutat sig för att ogiltigförklara uppsägningen.

– Det kommer vi göra. Vi ser ju att det inte finns någon juridisk grund för varken avsked eller personliga skäl, säger Anders Ekegren, jurist på fackförbundet Jusek.

– Det är väldigt ovanligt att man avskedar en person inom offentlig verksamhet. Gör man det så har det oftast varit någon form av ekonomisk brottslighet eller oegentligheter bakom och det finns inte en tillstymmelse till det i det här fallet.  

Anders Ekegren bedömer att det finns en viss risk att ärendet landar hos Arbetsdomstolen inom kort. 

– I och för sig ska vi först och främst vi ha en central och lokal tvisteförhandling. Men det är fullt möjligt att vi hamnar hos Arbetsdomstolen genom att det är ett unikt fall, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".