Albyfabriken om saltsyreläckan: Inget i våra rutiner som brustit

2:09 min

Akzo Nobels egna utredning om saltsyreolyckan vid fabriken i Alby i början av juni visar att en detalj på den läckande järnvägsvagnen var felmonterad.

Polisen har lagt ner sin utredning om miljöbrott vid saltsyreläckan i Alby utanför Ånge i början av sommaren, då man inte har kunnat spåra någon ansvarig för händelsen.

Det var i början av juni i år som en vagn med 64 000 liter saltsyra började läcka på bangården vid Albyfabriken utanför Ånge. Delar av samhället fick spärras av, skolbarnen hölls inomhus, flera personer evakuerades från sina hus och både tågtrafik och vägar spärrades av.

Fabriken har gjort en egen utredning av händelsen, som visade att 3600 liter saltsyra läckte ut ur järnvägsvagnen innan man fick stopp på det.

– Vi har sanerat platsen där olyckan hände, tillsammans med länsstyrelsen och en extern miljöexpert som vi anlitade, berättar Tommy Walker, produktionschef för Akzo Nobel i Alby.

Vagnarna ägs inte av Akzo Nobel utan hyrs av ett externt företag, som vid sin genomgång kunde konstatera att en detalj var felmonterad och att det troligen var orsaken till läckan. 

– Vi har inte funnit några skäl att ändra våra rutiner. Vi hyr vagnarna och visst följer ett ansvar med det, men vi har inte hittat någon brist i vår rutin som orsakat den här olyckan utan det är en yttre omständighet där en sak har gått sönder helt enkelt, säger Tommy Walker.