Unga ska utbildas om framtidens jobb

2:15 min

Arbetslösheten ökar men samtidigt har många arbetsgivare svårt att hitta arbetskraft. Nu ska unga i länet utbildas om i vilka branscher jobben finns.

I juli i år ökade arbetslösheten något i Västernorrland. Det visade nya siffror från Arbetsförmedlingen som kom igår. Samtidigt så är det brist på arbetskraft inom en rad yrken. För att öka kunskapen om var det finns jobb och hjälpa eleverna i deras yrkesval så kommer föreningen Destination Jobb tillsammans med Handelskammaren Mittsverige i höst att åka runt till skolor i Sundsvall, Härnösand och Ånge för att hålla föreläsningar i arbetsmarknadskunskap.

– En elev idag kan ungefär räkna upp trettio yrken och i Sverige har vi över 8700 yrken. Så det finns jättemycket spännande, roliga jobb därute som ungdomarna inte vet, säger Felicia Söderstedt, projektledare för Destination Jobb.

Felicia Söderstedt menar att många ungdomar inte tänker på vart utbildningen ska leda.

– Det vill vi att de ska börja fundera på i tidigare ålder, redan innan man väljer till gymnasieprogrammet ska man börja tänka på vad man behöver bygga på sig för att ta sig fram till ett jobb, säger hon.

De största bristbranscherna just nu, menar Felicia Söderstedt, är inom vården, som lärare och ingenjör samt inom it och data.