Kattungen Lilly är en av de katter som behöver ett jourhem. Foto: Mona Svensson
1 av 2
Sundsvalls djurhem tar hand om hemlösa och bortsprungna katter. Foto: Mona Svensson
Eva Vikman Årblom, ordförande för Sundsvalls djurhem.
2 av 2
Eva Vikman Årblom, ordförande för Sundsvalls djurhem menar att folk generellt måste ta större ansvar för sina katter. Foto: Privat.

Sundsvalls djurhem vill avliva myten om sommarkatter

"Det handlar ofta om katter som har gått vilse och inte hittar hem"
1:46 min

Det är slutet på sommaren och många sommarstugeägare har städat ur och begett sig hem till stan. Men att det skulle lämnas kvar en massa sommarkatter är en långlivad skröna.

– Alltså namnet sommarkatter det tycker jag mer är en myt som lever i folkmun. Visst det är säkert ett fenomen som existerar söderut men här uppe är det inget problem. Problemet när det gäller katter, det gäller året runt, säger Eva Vikman Årblom, ordförande vid Sundsvalls djurhem.

Eva Vikman Årblom menar att det handlar om okunskap bland kattägare. Och att myten om sommarkatter gör att folk som hittar en katt under sommer eller höst tror att det är en sommarkatt som är övergiven. Men i själva verket handlar det ofta om katter som gått vilse av någon anledning. Endera katter som tagits med till sommarstugan och som inte känner till omgivningen och därför går vilse. Eller vanligare, okastrerade katter som går på drift.

– Katter går på drift. Är de okastrerade så går och går de och sen hittar de inte tillbaka. De har gått som i trans, säger Eva Vikman Årblom.

Och Eva Vikman Årblom menar att det är lika viktigt att kastrera hankatter som honkatter. Och att man gör det vid sex månaders ålder innan katten blivit könsmogen. Om katten ändå skulle försvinna så är det också viktigt att märka katten genom att tatuera in ett nummer i örat på den. På så vis är det lätt att återfinna kattens hem. Men tyvärr, menar Eva Vikman Årblom, är det många som inte gör det.

– Tyvärr är det väl så här att katter är en budgetvariant av hundar. Man tänker att en katt kommer inte att kosta så någonting, den klarar sig själv. En hund är dyr att köpa, det är dyr försäkring och dyr mat, vi tar en katt istället, det kommer att bvi lätt. Men så kan man inte gå in i ett kattägarskap, för den kommer också att kosta pengar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".