Halvdålig bild på logo för Mittuniversitetet i Sundsvall. Foto: Simon Nilsson/Sveriges Radio.
Mittuniversitetet i Sundsvall. Foto: Simon Nilsson/Sveriges Radio.

Färre studenter söker bostad i Västernorrland

Mitthem: I år skiljer det hundra personer
2:45 min

Inför höstens start av universitet och högskolor har söktrycket på studentlägenheter minskat jämfört med 2016 i Sundsvall och Örnsköldsvik.

Det första antagningsbeskedet för sökande till höstens universitet och högskolor kom den 13 juli. Nu, drygt en månad senare, har även det andra antagningsbeskedet kommit och säcken för studentlägenheter börjar så sakteliga knytas ihop.  

I länets studentstäder, Sundsvall och Örnsköldsvik, har söktrycket varit ovanligt lågt under sommaren. 

I Örnsköldsvik är Övikshem den största hyresvärden med drygt 230 studentlägenheter och under sommaren har omkring 34 studenter hittat bostad. Det betyder att närmare 30 lägenheter fortfarande ekar tomma.

– Det är ett lägre tryck i år än i fjol och jag vet faktiskt inte vad anledning är. Men vi tror absolut att det kommer bli en ökning och vi har planer på att skapa ytterligare studentlägenheter, säger Lars Österlund, vd på Övikshem.

Minskning med 100 studenter

I Sundsvall är det Mitthem som är den stora hyresvärden. Företaget har totalt 900 studentlägenheter och till hösten är det så långt omkring 250 nya kontrakt som skrivits.

Trots det räknar Camilla Hjältman, chef för kundcenter, med att ungefär 100 personer färre sökt studentlägenhet i Sundsvall, jämfört med föregående år. 

– Det svårt och säga om det har minskat med 100 stycken ansökningar eller att det är vi som har renodlat i våra studentlägenheter, att vi är säkra på att de som inte studerar inte bor kvar. Men i år skiljer det hundra personer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".