Niklas Edin, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson och Christoffer Sundgren. Foto: Mats Fagerström/Sveriges Radio
1 av 2
Från vänster: Rasmus Wranå, Oskar Eriksson, Niklas Edin och Christoffer Sundgren. Foto: Mats Fagerström/Sveriges Radio

Tredje gången gillt i OS för Niklas Edin

Niklas Edin "Jag förväntar mig en väldigt rolig höst"
4:59 min

Niklas Edin, från Sidensjö, är ryggopererad och inte riktigt återställd ännu och Rasmus Wranå har nyligen opererat menisken. Men trots detta ser Lag Edin fram mot OS-säsongen som världsettor med tillförsikt.

Det är nu knappt sex månader kvar till OS i Peyongchang, Sydkorea. För curlarna i lag Edin som förra året hade en succéartad säsong med inte mindre än tre grand slamsegrar i Kanada, seger totalt i Grand Slam Cup, VM-silver efter förlust 2-4 mot Kanada och EM-guld i Skottland så börjar nu jakten på ett efterlängtat OS-guld.

Isen ligger nyspolad sedan en vecka tillbaka i curlinghallen hemma i Karlstad men det finns också orosmoln. Lagets yngste spelare, Rasmus Wranå har opererat menisken nyligen och Niklas Edins rygg som också nyligen opererades är ännu inte till hundra procent återställd. 

– Det är faktiskt den tredje i ordningen och den här blev lite mer omfattande än dom två tidigare där man fick karva bort lite av en benutväxt som tryckte direkt mot en nerv så det gick inte att undvika en operation i det här fallet, säger Niklas Edin.

– Det har tagit lite längre tid den här gången än vid de två tidigare operationerna så det i sig blir ju ett orosmoment så man får skynda långsamt och hoppas på att komma i form till OS. Än så länge ser det bra ut och nu efter två månader kan jag i alla fall curla ganska så obehindrat så det är väl fysträningen som är orosmomentet just nu, fortsätter han.

Tävlingspremiären sker som vanligt i Baden Masters i Schweiz första helgen i september och veckan innan är de på läger tillsammans med lag Ulsrud från Norge.

Funkar inte ryggen i början av säsongen får Henrik Leek, reserven hoppa in. Även ynglingen i laget, Rasmus Wranå som anslöt förra säsongen är nyopererad, men där handlar det om en meniskoperation som han snart är helt återställd från.

Vad har laget då trots detta för förväntningar på säsongen 2017/2018 med OS som slutmålet?

– Jag förväntar mig att vi kan prestera på samma sätt som förra året med den starten vi fick med det nya laget även om det är detsamma till tre fjärdedelar så blir allt ändå lite nytt med en ny lagmedlem.

– Vi fick ju ut enormt mycket av vårt spel förra säsongen trots att vi inte var det bästa laget spelmässigt. Men vi vann ju nästan alla slutspelsmatcher som vi spelade och som var viktiga så det är väl det vi måste ta med oss in i den här säsongen och fortsätta vara lika bra i slutspelen.

Den näst mest rutinerade i laget är Oskar Eriksson som började som reserv i laget och var med redan på OS i Sotchi och fick med sig ett brons. Hur går då hans tankar när nu tävlingssäsongen närmar sig?

– Det gäller väl att se det på två sätt. Dels få en bra start med laget igen, vi hade ju ett riktigt bra år förra året och vann det mesta vi kunde vinna. Vet ju dock inget om starten i år. Vi har ju haft två skador så det gäller att ta det lite med lugn och ro men samtidigt försöka komma in i det så fort som möjligt för att få tiden att vara så bra som möjligt när det är dags för OS.

Men resan dit är krävande. De är på resande fot 200-250 dagar per säsong och ett måste för att lyckas är att de trivs ihop, och det gör dom. När de är hemma umgås de på fritiden, äter ihop och spenderar en del tid även i biljardhallen i centrala Karlstad vilket inte är en slump.

– Det är faktiskt mer likheter än man kan tro. Just med vinklar och så för det kanske inte räcker med att göra bara ett slag utan det handlar om att fixa ett bra läge för nästa slag. 

Något som kan löna sig när vi väl är framme i slutet av februari då OS-finalen avgörs. Så då är det väl bara att åka dit och göra processen kort, eller?

– Så enkelt är det absolut inte. Vi är väl en av favoriterna tillsammans med Kanada, Norge, Storbritannien och Schweiz skulle jag säga. Det lag som har den bästa veckan då kommer att få stå högst upp på pallen.

– Just nu är vi ju ett av de lag som är uttagna men Kanada där vet ju inte vilket lag de kommer att skicka men vilka de än skickar så kommer det att vara ett bra lag men vi kommer att försöka toppa till OS för att vara det starkaste vi som vi kan vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".