En hand som håller i en squashplanta nere vid marken.
Nahla visar sin squash, en användbar och lättodlad grönsak. Foto: Alexander Arvidsson / Sveriges Radio

Recept: Skördefest med Nahla Dirawi

Nahla Dirawi om Mangoldsoppa och fylld squash
3:30 min

För den som odlar är den här tiden på året inte bara en skattkammare i trädgårdslandet utan även i köket. Nahla Dirawi har en dignande kolonilott i Sundsvall och ger oss sina bästa recepttips till skördefesten.

Linssoppa med mangold och potatis

1 mugg bruna linser
4 potatisar
200 gram mangoldblad
2 liter vatten (hett)
1 gul lök
1 buljongtärning
1 tsk salt
1 tsk kryddor (sju kryddor)
olivolja

Gör såhär: Hacka löken och mangoldbladen. Skala potatisarna och dela i små tärningar. Fräs lök och mangold i olivolja i en kastrull. Skölj linserna och lägg i kastrullen. Häll på vatten koka tills linserna har mjuknat. Lägg i buljong, kryddor, rör om tills det blandats och smaka av med salt. 

Fylld minisquash med tomatsås

1 kilo minisquash
1 mugg kokt ris
200 g köttfärs
1 paket tomatpuré
1 klyfta vitlök
några blad mynta
kryddor efter smak
en nypa salt
1 buljongtärning
1 liter vatten

Gör såhär: Gröp ur squashen. Blanda riset, kryddorna, saltet och köttfärsen i en skål. Fyll squashen med blandningen. Blanda tomatpuré, buljong och vatten och lägg i squashen på botten i en stor gryta och låt sjuda i en timme. Smaka av med salt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".