Vallaskolan Sollefteå
Vallaskolan i Sollefteå. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Vallaskolan och räddningstjänsten i möte om de anlagda bränderna

Räddningstjänsten: Kärlen hade flyttats mot fasaden
3:34 min

Vid Vallaskolan i Sollefteå har man haft tre anlagda bränder den senaste månaden. Nu kommer skolan och räddningstjänsten ha möte om händelserna.

Den 17 juli larmades Räddningstjänsten till en en brand i en soptunna vid Vallaskolan. En tid senare var det en moped som brann på skolgården och igår kväll larmades igen om en brand i en soptunna, samma som första gången, men den här gången var det allvarligare.

– De här återvinningskärlen står på en särskild plats utanför en byggnad men de hade flyttats helt mot en fasad där man anlagd brand så det kunde ta sig in mot skolan med rök och allting, säger Tomas Näslund vid Räddningstjänsten i Höga Kusten-Ådalen. 

Just anlagda bränder vid skolverksamheter när det närmar sig skolstart är ett känt problem inom hela landet, och varje år anordnas en brandskyddskonferens under rubriken "Skolan brinner" som vänder sig till bland annat skolor, räddningstjänster och fastighetsägare. 

– Det händer ju lite titt som tätt att man har lite konstiga bränder inom skolverksamheter och på skolgårdar, men det har inte varit några allvarliga händelser som tur är, säger Tomas Näslund. 

I morgon ska Vallaskolan och Räddningstjänsten i Sollefteå ha ett möte om den senaste tidens händelser. 

– Vi har ju redan ett koncept där vi kan komma ut till skolor och prata med eleverna och så kan vi hjälpa till att se hur man kan förebygga. Minimera sådana saker som vi ser lite bättre, det här med brännbart och att flytta på vissa saker och göra det svårare att anlägga bränder, säger Tomas Näslund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".