"Hesa Fredrik" tjuter när ett Viktigt Meddelande till Allmänheten går ut.
"Hesa Fredrik" tjuter när ett VMA-larm går ut. Foto: DANIEL ZDOLSEK / TT / TT

Så här låter Hesa Fredrik

Håkan Markusson, MSB: Ett VMA är ett tut i sju sekunder
3:59 min

Ett internt larm från oljedepån i Sundsvall tidigt i morse förväxlades av många med VMA-signalen Hesa Fredrik. MSB kommer nu titta på regelverket för larm och om man kan förhindra sådana likheter i framtiden.

– En VMA-signal består av ett tut i sju sekunder, sedan är det uppehåll i fjorton sekunder och detta upprepas sex gånger, säger Håkan Markusson, systemarkitekt på MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap.

Signalen vid oljedepån som ljöd i Sundsvall är till viss del lik VMA-signalen, men skiljer sig genom att den består i korta och snabba signaler (hör skillnaden i ljudfilen). 

– Den låter ganska likt och framförallt låter det ganska likt det för flyglarm som används i krig, för då är det två sekunders tut och två sekunders uppehåll. Men tyvärr är det så att signalerna för flyglarm, viktigt meddelande och faran över är reglerade i en svensk standard, men när det gäller signaler för utrymningslarm för farliga anläggningar som den här oljedepån, finns det inga regler för hur det får låta egentligen. Det är lite olyckligt, men det är någonting som vi inte kan reglera hur det får låta, det får inte låta som vår signal, men ligger det i närheten kan vi tyvärr inte göra något åt det, säger Håkan Markusson.

Men är det verkligen så, borde det inte gå att reglera?

– Tyvärr vet jag inte hur det gäller just med den, det får vi kolla på med våra jurister. Men i så fall måste ju alla som installerat sådana här larm meddela in vad de har för signalkaraktär. Det blir många system att hålla ordning på, säger Håkan Markusson.

Kommer den här händelsen leda till att ni på något sätt undersöker det här?

– Det kommer vi säkert lyfta inom MSB och se om det finns något vi kan göra för att få till en utredning och om vi kan styra upp så de inte blir alltför lika, säger Håkan Markusson.

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är en varning vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka. Varnings- och informationssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

MSBs hemsida kan du lyssna på den riktiga Hesa Fredrik i sin helhet.

P4 Västernorrlands Instagram kan du se en film där man hör larmet i Sundsvall, filmat av Sundsvallsbon Johannes Burgman.

Så får du VMA-meddelande via SR i din telefon

VMA-meddelande i SR-appen-
VMA-meddelande i SR-appen.

Om du inte redan har installerat Sveriges Radio Play appen i din telefon så hämtar du hem den.

För att få meddelande om VMA i Sveriges Radio Play-appen:

1. Du går in på:  Inställningar och Hjälp

2. Du ställer in:  Tillåt pushnotiser

3. Du ställer in:  Viktigt meddelande till allmänheten  

(Alltid bra att tillåta lokala nyhetshändelser och då väljer du P4 Västernorrland för att inte missa när vi sänder kring större händelser)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".