Foto: Jenny I Skoglund.
Kung Carl XVI Gustaf vid Sametingets invigning. (arkivbild) Foto: Jenny Israelsson Skoglund/Sameradion & SVT Sápmi

Kungen kommer inte till Sametingets öppnande

Sametingets ordförande: Jag tycker det är beklagligt.
1:38 min

Varken kungen eller kronprinsessan kommer på Sametingets öppnande i Östersund. Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson tycker det visar att samerna inte är viktiga för kungahuset.

– Det är ju en formell aktör i Sverige. Statschefen har ju inte så stor makt men det är ju ändå statschefen som öppnar arbetsåret för riksdagen, och det är en viktig signal till det svenska samhället från kungahusets sida att samerna är en del av det svenska samhället. Det är klart att uteblir då statschefen och regeringschefen så sänder det motsatta signaler, säger Stefan Mikaelsson.  

Sametingets sjunde mandatperiod öppnas om två veckor i Östersund men den här gången gästas Sametinget inte av kung Carl Gustav och inte heller av kronprinsessan Victoria. Det har bara hänt en gång tidigare att någon representant från kungafamiljen inte deltar vid öppnandet och det var år 2001 när det blev omval till Sametinget och öppnandet försenades.

Från hovet svarar man skriftligen att "på grund av andra åtaganden samma dag har dessvärre ingen medlem av Kungafamiljen möjlighet att närvara vid öppnandet av Sametinget för denna mandatperiod. Kungafamiljen har ett långvarigt intresse och engagemang för samiska frågor. De träffar återkommande representanter för det samiska folket i olika sammanhang och håller sig på så vis uppdaterade”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".