Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tömningsstationen på Ulvön felaktigt rödmarkerad

Publicerat söndag 27 augusti 2017 kl 08.00
Hamnansvarige: Den har fungerat hela tiden
(3:39 min)
Sjöbodar i Ulvöhamn.
Ulvön. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Transportstyrelsens "hamnkartan" ska underlätta för båtägare att hitta till stationer för att dumpa sitt toalettavfall. Men för båtägare på väg till Ulvön har den ställt till stora bekymmer under sommaren.

För två år sedan kom förbudet mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag, och gäller i huvudsak för fritidsbåtar. För att kunna följa de nya riktlinjerna installerades så kallade sugtömningsstationer runt om Sveriges kust för båtägare att släppa ut sitt toalettavfall i. 

Samma år som förbudet kom presenterade Transportstyrelsen "hamnkartan". Kartan, som sedan i mitten av juli kompletterats med en app, ämnar informera båtägare om närmaste station och vilka stationer som inte fungerar. 

– När man kommer till tömningsstation som kanske inte fungerar då kan vem som helst gå in och rödmarkera, att den här funkar inte. Då vet andra att i närheten att de inte behöver åka dit i onödan. 

Däremot meddelas aldrig de ansvariga i fall där rödmarkeringar noteras.

– I dagsläget är det inte så men det är något vi hoppas på att få till till nästa säsong - det här var ju en testversion av "hamnkartan". Men det är i alla fall det bästa som finns just nu.

"Hade ingen aning"

För båtägare runt Ulvön har kartan inneburit visa bekymmer under sommaren. Detta för att öns sugtömningsstation varit rödmarkerad sedan i slutet på juli.

En markering som, enligt Patrik Karlin på fritids och naturvårdsförvaltningen på Örnsköldsviks kommun, är direkt felaktig. 

– Den har fungerat hela tiden utan att det har varit några problem. 

Du känner inte till rödmarkeringen? 

– Nej, och jag hade ingen aning om att det skulle vara några problem. Det vore trevligt om de på Transportstyrelsen hörde av sig och föra det vidare och säga att "nu är det något fel på pumpen". 

Hamnen själva måste hålla koll på om man är röd eller grön

Lina Peterson från Transportstyrelsen menar att det bästa vore att den hade blivit grönmarkerad fortast möjligt, men att det ansvaret inte ligger hos Transportstyrelsen. 

– Ingen vill vara röd längre än nödvändigt, men då måste hamnen själva hålla koll på om man är röd eller grön, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".