Olle Granath, kurator
Olle Granath, kurator vid Nivrenaskolan i Njurunda, menar att många elever är oroliga inför skolstarten. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Oro inför skolstarten vanligt hos barn

Kuratorn: Jag tror alla har oro inför skolstarten
3:06 min

Nu drar skolorna igång i länet efter det två månader långa sommarlovet. Och att återvända till skolan är något som många barn oroar sig för.

– Jag tror alla har oro inför skolstarten men några har det väldigt mycket, säger Olle Granath som arbetar som kurator på Nivrenaskolan i Njurunda.

Det som är vanligt att man oroar sig för är till exempel att man inte ska passa in bland kompisar, att man inte ska ha rätt kläder eller att man inte ska hitta om det är en ny skola som man börjar på. Olle Granath menar att det är viktigt att prata med barnen om vad som kommer att hända vid skolstarten.

– Man kan berätta hur det var när man själv började skolan och den oro man kände då. Och hur det gick, kanske att det gick över efter ett par dagar, säger Olle Granath. 

En sak som man kan göra, menar Olle Granath, är att besöka skolan innan skolstart för att titta på lokalerna och korridorerna så att man lär känna skolan i förväg. Man kan också som förälder bestämma träff med andra föräldrar och barn som ska börja i samma klass så att barnen får lära känna några andra barn i klassen innan skolan börjar.

För att inte föra över sin egen oro som förälder på sitt barn är det också viktigt att man tar reda på allt som kan skapa oro innan skolstart så att man själv känner sig trygg med det.

– Som förälder är man vuxen nog att kunna ta de rätta kontakterna, till exempel med skolan och få den information som man behöver få. Då kan man lugna sig själv så att man har möjlighet att lugna barnen. För det kan man inte göra om man är jättestressad själv, säger Olle Granath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".