Leksaker på en förskola. Foto: Anders Wiklund/TT.
1 av 2
Susanne Sundström och Elisabeth Tjärnström på Juno förskola i Kramfors
2 av 2
Susanne Sundström och Elisabeth Tjärnström på Juno förskola i Kramfors Foto: Christer Suneson

Kemikalierna ska bort på förskolorna i Kramfors

Förskolelärare: Vi behöver mer kunskap i det här området
3:40 min

Kramfors kommun satsar en miljon kronor på att få bort farliga kemikalier, till exempel plast, från förskolorna.

Hur tänker du kring kemikalier i din vardag? Kommenteringen är nu stängd.

– Förutom en del leksaker av plast måste också alla madrasser bytas ut, säger Elisabeth Tjärnström förskolelärare i Kramfors.

Kramfors kommun har beslutat ett skjuta till en miljon kronor för att få bort och ersätta giftiga material på förskolorna. Det kan handla om gamla plastleksaker, utklädningskläder, plastsmycken men även de madrasser som barnen brukar vila på.

– Det är viktigt att madrasserna inte innehåller farliga material och jag skulle tro att de flesta av våra madrasser måste bytas ut, säger Elisabeth Tjärnström på Juno förskola i Kramfors.

Av gammal tradition har föräldrar gärna skänkt gamla leksaker till sina barns förskolor. Men i Kramfors kommer man nu bli mycket restrektiv mot att ta emot gåvor i framtiden.

– Vi måste sortera nogrant och säga nej om det kan vara kemikalier i leksakerna. Om man tittar tillbaka var det kanske inte så bra grejer vi tog emot för några år sen, säger förskolelärare Susanne Sundström.

Idén till en giftfri förskola i Kramfors kom från ett medborgarförslag som lämnades in till kommunen i början av året. I juni beslutade BKU-nämnden att tillsätta pengar till projektet som kommer att pågå under 2017.

– Bara att ersätta alla dynor på förskolorna i Kramfors kommer att kosta över 300 000 kronor, säger förskolechef Elisabeth Sjödin.

Nu ska personalen inom förskolan i Kramfors få utbildning för att lära sig mer om kemikalier som kan finnas i barns närhet.

– Det känns jättebra. Både för oss vuxna, barnen och för framtiden så det är ett jättevikigt ämne, säger förskoleläraren Elisabeth Tjärnström i Kramfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".