Orförande för lärarförbundet, Perra Westin, tittar in i kameran.
Foto: Freja Lantto Heldebro/Sveriges Radio

Lärarfacket varnar för ökad arbetsbelastning

Lärarfacket: Inte en lönefråga
1:49 min

Bristen på behöriga lärare är stor. Lärarfacket varnar för en ökad arbetsbelastning och vill se en förändrad arbetsmiljö.

Många av länets skolor har lyckats rekrytera behöriga lärare till de flesta poster, men det finns fortfarande luckor. Lärarbristen tvingar då arbetsgivarna att anställa personer som antingen är under utbildning eller är utbildade inom ett annat yrke.

– Det innebär mer jobb för de legitimerade lärarna. De till exempel måste följa med i undervisningen som den icke legitimerade lärarna har för att betyg ska kunna sättas, säger Lärarförbundet i Kramfors ordförande Perra Westin.

Det handlar om att kunna känna tillfredställelse i sitt arbete.

Enligt Lärarförbundet i Kramfors så ligger kommunen ganska bra till med antalet legitimerade lärare och ett arbetet för att underlätta för de behöriga lärarna pågår.

–  Vi ger stöd och handledning till de personer som inte är legitimerade, säger Anki Jonsson tillförordnad förvaltningschef i Kramfors.

Vi ger stöd och handledning

Perra Westin på Lärarförbundet tror inte att det är en fråga om lön för att kunna locka fler lärare till kommunen.

– Det är inte en lönefråga utan det handlar om att kunna känna en tillfredställelse i sitt arbete. Mer tid till undervisning, planering och ett större samarbete med kollegorna och där tror jag att Kramfors är på rätt väg, säger Perra Westin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".