Abdullatif Haj Mohammad, syrier i Sundsvall.
1 av 2
Abdullatif Haj Mohammad, syrier i Sundsvall. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
Raserat hus i skymningen
2 av 2
Arkivbild. Foto: Narciso Contreras/TT.

Abdullatif Haj Mohammads familj har återvänt till Aleppo

Abdullatif Haj Mohammad: De saknar flera saker men lever
4:35 min

När Abdullatif Haj Mohammad, flydde från Syrien till Sundsvall för ett par år sedan, stannade hans familj kvar i Syrien. Familjen flydde Aleppo i vintras, men är nu tillbaka.

Aleppo var Syriens största stad med närmare sex miljoner invånare när kriget bröt ut 2011. Det kommer nu uppgifter om att 600 000 syrier har återvänt till sina hem det senaste halvåret, de flesta till Aleppo. Bland dessa finns Abdullatif Haj Mohammads familj.

– De saknar flera saker i livet, men de får fortsätta leva. De kan inte tänka på framtiden, men de lever i alla fall, säger han.

En ny rapport från föreningen Interantionella Migrationsorganisationen visar att 600 000 syrier har återvänt till sina hem det senaste halvåret. Det handlar främst om personer som flytt till andra platser inne i Syrien, men som nu återvänder till Aleppo för att det känns tryggare där än tidigare och för att de vill se om deras hem står kvar. Abdullatif Haj Mohammads familjs hus, som står tre mil utanför staden Aleppo fanns kvar när familjen kom tillbaka.

– Det går inte att förklara hur det kändes för dem att återvända. Det är en speciell känsla att få komma tillbaka till sin säng och trädgård.

Det är idag brist på vatten och mat i området där Abdullatif Haj Mohammads familj finns, men familjen mår efter omständigheterna bra. Det är inte bara Abdullatif Haj Mohammads familj som återvänder nu, utan det är hundra tusentals syrier som ska försöka bygga upp ett liv i Aleppo igen. Abdullatif Haj Mohammads säger att det kommer att ta tid att bygga upp Aleppo.

– Det är som första dagen efter andra världskriget. Människor står och tittar runt omkring sig och kämpar för att försöka bygga upp en förstörd stad.

Abdullatif Haj Mohammad tvingades fly kriget 2012 för att han var en journalist som skrev öppet kritiskt om regimen. Idag jobbar han på Kulturmagasinet i Sundsvall och säger att det skulle vara svårt för honom att återvända till Syrien idag.

– Det är omöjligt för mig att åka tillbaka som det ser ut nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".