Anna Marica Ek, tillsammans med sonen Vincent, och Annica Tjärnström är två av initiativtagarna till Sollefteå-marschen under söndagen och är på i en lokal. Foto: Privat.
Anna Marica Ek, tillsammans med sonen Vincent, och Annica Tjärnström är två av initiativtagarna till Sollefteås BB-marsch under söndagen. Foto: Privat.

Sollefteå och Härnösand marscherar mot förlossningskrisen

Initiativtagare: Kan inte vara meningen att det är kvinnor och barn som ska bli lidande
2:00 min

På söndag anordnas BB-marscher i sammanlagt 15 städer. Anledningen är att kasta ljus på brister inom förlossningsvården. Härnösand och Sollefteå är två av dem.

Bakgrunden till marschen är att intresseorganisationen Födelsevrålet, som medverkat i debatten efter bland annat nedläggningen av BB i Sollefteå, uppmanar städer över hela landet att manifestera mot förlossningskrisen. 

Just Sollefteå är, tillsammans med Härnösand, länets representanter för söndagens BB-marsch.

Annica Tjärnström är en av initiativtagarna till marschen i Sollefteå som drar igång klockan 13 och går från Nipanområdet ner till stadsparken.  

– Det är en marsch mot krisen inom förlossningsvården och det är kris i hela Sverige. Och vi vill ha tillbaka vårt BB. 

Vad hoppas du på att detta kan leda till? 

– Det kommer vara många som är ute och protesterar samtidigt och det är faktiskt så att tillsammans blir man starkare. När det visas missnöjen på många ställen då måste någon ta tag i det hela. 

Annica Tjärnström ser inte ljust på framtiden för förlossningsvården om det inte görs en förändring. 

– Det kan absolut inte fortsätta som det ser ut idag, varken i Västernorrland eller något av de andra länen. Jag tror att regeringen måste föra till ännu mer pengar till förlossningsvården.

– Det kan inte vara meningen att det är kvinnor och barn som ska bli lidande så fort någonting ska sparas inom vården. 

Födelsevrålet skriver på sin hemsida att man "den senaste tiden har kunnat läsa om hur förlossningskrisen nu urartat totalt. Barnmorskor går på knäna på de proppfulla förlossningsavdelningarna där de har ansvar för flera kvinnor i aktivt förlossningsarbete samtidigt, kvinnor får inte plats på de sjukhus de vill föda på och flera hänvisas till sjukhus i andra städer och län". 

Förutom Härnösand och Sollefteå planeras marscher i städerna Stockholm, Göteborg, Malmö, Kalmar, Örebro, Linköping, Uppsala, Enköping, Jönköping, Eskilstuna, Östersund, Vänersborg och Växjö. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".