Närbild på en gapande mun när en tand lagas med plastfyllning.
1 av 2
Foto: Dan Hansson/TT
Porträtt på Marie Norgren i Härnösand.
2 av 2
Marie Norgren i Härnösand skulle få vänta sju år på tandundersökning. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/ Sveriges Radio

Årslånga väntetider för tandundersökning i Härnösand

Marie Norgren: Helt absurt att behöva vänta i sju år
1:38 min

Det är långa köer till Folktandvården i delar av länet. Speciellt allvarligt är det i Härnösand, Alnön och till Centrumkliniken i Sundsvall.

När Marie Norgren i Härnösand inte fått någon kallelse för den regelbundna tandundersökningen hos Folktandvården i Härnösand ringde hon upp själv för att beställa en tid. Hon hade inte varit på någon undersökning sedan 2012, men när hon försökte boka en tid fick Marie besked om att väntetiden var ytterligare två år.

– Just då visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta, det kändes helt absurt att jag skulle behöva vänta i sju år.

Marie Norgren skulle alltså behöva vänta totalt sju år på en tandundersökning trots att en sådan ska göra vartannat eller vart tredje år om man inte har problem.

Det är bristen på tandläkare och tandhygienister som orsakar de långa köerna enligt tandvårdschef Annri Vesterlund som säger att kliniker med kortare köer, som till exempel Timrå och Örnsköldsvik tar emot patienter från områden där köerna är långa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".