Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef för specialistsjukvården i länet.
1 av 2
Nina Fållbäck Svensson, sjukvårdsdirektör Landstinget Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Skylt Landstinget Västernorrland
2 av 2
Foto: P4 Västernorrland

Sjukhusdirektören nöjd med vården under sommaren

Nina Fållbäck Svensson, sjukhusdirektör: Vi var oroliga i våras
3:02 min

Inget stabsläge, bra samarbete med kommunerna och en bra, kompetent personal. Vi har planerat sommaren väl, säger sjukhusdirektör Nina Fållbäck-Svensson.

Inför sommaren fanns en del frågetecken för Landstinget. Det handlade om vikarier, vårdplatser och samarbetet med kommunerna. Med facit i hand är sjukhusdirektören Nina Fållbäck-Svensson nöjd med hur sommaren gestaltade sig:

– Jag vill sammanfatta det som att verksamheten har flutit på bra, i jämförelse med tidigare år. Naturligtvis har vi haft överbeläggningar i år också men på det stora hela har det flutit på väl.

Du berömmer medarbetarna, är dom en anledning till att sommaren gått bra?

– Verkligen, vi har duktiga medarbetare som kan hantera situationer, och lösa frågor när de dyker upp.

Hur har det sett ut med överbeläggningar?

– Det har nog förekommit. Jag skulle vara förvånad om inte var så, jag kan ju inte alla vårddagar men det har nog inträffat. Jag vet att akuten haft hård belastning vid något tillfälle.

Du har sagt att man behöver tur också, för att lyckas med en bra sommar. Tur?

– Ja, man behöver tur för att lyckas. I våras var vi oroliga för att vi hade för få vårdplatser och resurser. Vi planerade och förberedde oss för det oväntade, men vi har inte behövt extra åtgärder, så vi har väl haft lite tur.

Om du tittar mot hösten, och tänker på de som lånat ut semester. Kommer det bli vakanser?

– Det ser väl ut inför hösten som det gjort tidigare år, jag tror inte fler skjutit på sin semester i år. Men vi har den här situationen när det gäller kompetensförsörjning för att bemanna alla vårdplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".