Björnhane på 146 kilo fälld av en pass-skytt i Fålasjö i Kramfors kommun. Foto: Privat
Björnhane på 146 kilo fälld av en pass-skytt i Fålasjö, Kramfors. Foto: Privat

Flera björnar fällda första jaktdagen

Jaktledaren Robert Ullmark: Björnen gick ner på en pass-skytt
1:45 min

Tidigt i morse inleddes björnjakten i Västernorrland. Första björnen fälldes strax efter nio, och vid 10-tiden fälldes den andra i Fålasjö i Kramfors kommun.

Det var en hane på 146 kilo som jaktlaget kunde fälla i Fålasjö.

– Det var en pass-skytt som sköt. Vi gick med hund som fick tag på björnen och skällde. Björnen gick ner på en pass-skytt som hade tur och fick skjuta den här björnen. Det var ganska odramatiskt. Det gick bra, berättar jaktledaren Robert Ullmark.

Det är flera jaktlag som jagar tillsammans när det är björnjakt i området. 

– Vi har gjort så i flera år. Det är några som går med hundar och så har vi pass-skyttar som vi sätter ut på strategiska pass där vi tror att björnen eventuellt skulle kunna passera. Så var det nu. Den här personen satt på rätt ställe, konstaterar Robert Ullmark. 

Vad händer med björnen nu?

– Vi står och väntar på en besiktningsman. Sen ska vi flå björnen och ta hand om köttet så att det inte går till spillo.

Den tredje björnen, en hona, fälldes av en skytt vid Remmarn i Örnsköldsviks kommun och ytterligare en björn fälldes vid 12.30-tiden vid Hällsjön utanför Stöde, enligt länsstyrelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".