Projektledare Angelica Lindqvist i cykelstallet.
1 av 2
Angelica Lindqvist, projektledare för Hållbara resor i Sundsvall är väldigt nöjd med satsningen. Foto: Agneta Jacobsson/SR
Cykelställ för kommunens lånecyklar som är tomt.
2 av 2
Alla kommunens elcyklar är utlånade fram till november. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Succé för Sundsvalls elcykelsatsning

Projektledare: Blir man fast får man köpa sig en egen cykel
2:52 min

Sundsvalls kommuns satsning på elcyklar har varit en framgång. De utlåningscyklar man har är uppbokade ända in i november.

För ett år sedan körde Sundsvalls kommun igång med att låna ut elcyklar till kommuninvånarna. Femton vanliga elcyklar, tre elcyklar med vagn och en med låda har man i sitt stall. Och samtliga är utlånade och uppbokade ända in i november. 

– Det har gått jättebra. Många är otroligt nöjda och vill inte lämna tillbaka cykeln, säger Angelica Lindqvist, projektledare för Hållbara resor på Sundsvalls kommun.

Sundsvall har dålig luftkvalitet i centrala stan, och den, menar Angelica Lindqvist, behöver förbättras. Dessutom tar bilarna stor yta i jämförelse med cyklar.

Målet är att år 2030 ska två tredjedelar av alla resor ske hållbart, med kollektivtrafik, gång eller cykel.

– Idag ligger den siffran på ungefär en fjärdedel, en tredjedel. Så vi har en bit att vandra men vi tror att med våra kampanjer och våra testapågrejer så kommer det ganska snart att börja vända, säger hon.

De elcyklar som finns får lånas av en person i max två veckor.

– Vi vill locka till att testa. Blir man fast så får man köpa sig sin egen cykel, säger Angelica Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".