"Riktig" Chili con carne på Högrev och utan bönor, serverad med lök och guacamole
1 av 3
"Riktig" Chili con carne på högrev serverad med frijoles refritos, lök och guacamole Foto: Karin Lönnå / Sveriges Radio
Pintobönorna är ljusbruna och lite fläckiga.
2 av 3
Pintobönorna är ljusbruna och lite fläckiga. Foto: Karin Lönnå / Sveriges Radio
Kocken Janne Bäckström i P4 Västernorrlands kök, med en stor järngryta i förgrunden.
3 av 3
Kocken Janne Bäckström. Foto: Karin Lycke / Sveriges Radio

Recept: Cajundoftande chili con carne på högrev

Janne Bäckström om vad som är en "riktig" Chili con carne
1:09 min

Det är lite höstkänsla i köket när Janne Bäckström bjuder på en riktigt mustig gryta, en värmande Chili con carne på högrev, med lite cajuntouch.

Äkta chili con carne

800-1000 g högrev av älg eller nöt
150-200 g bacon
3 gula lökar finhackade
2 vitlöksklyftor finhackade
2 röd paprikor tärnad
2 flaskor mörk öl alt en god fond
2-3 msk finhackad jalapeños alt jalapeños i vinäger
1-2 msk chipotle pasta
1 nypa mald kanel
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
salt
majs eller rapsolja

Gör så här:
Bryn kött o bacon i lite olja.
Tillsätt lök, vitlök samt paprika och låt det fräsa tills det mjuknat.
Häll på ölen och låt det koka upp.
Skumma av och tillsätt därefter de övriga ingredienserna dock INTE oregano.

Låt nu grytan småsjuda 2-3 timmar tills köttet nästan faller söner i sina fibrer.
Strax före servering tillsätts oregano.
Serveras med till exempel tortillabröd eller tortillachips, riven ost, hackad röd lök, gräddfil, guacamole, strimlad isbergssallad och eventuellt ris.

Ska det serveras öl till denna rätt bör det vara ett med liten beska då beskan förstärker hettan i maten.
Är det vin som serveras så satsa på ett mjukt o fruktigt vin.
Fungerar också med kolsyrat bordsvatten.


Frijoles refritos (refried beans)

250 g torkade pintobönor
2 liter vatten
2 msk salt

Gör så här:
Blanda vatten och salt. Blötlägg bönorna 8-12 timmar.

Bönor, från ovan, avrunna
1 + 2 msk rapsolja
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackad
1 msk hel spiskummin
½ msk hela korianderfrön
1 tsk chilipulver
½ tsk cayennepeppar
salt

Gör så här:
Koka upp bönorna med nytt vatten och koka långsamt till de är mjuka, ca 1 timme. Häll av bönorna men spara kokvattnet.

Rosta spiskummin och koriander i torr panna tills de börjar dofta och skifta färg. Låt svalna och mortla fint.

Fräs lök och vitlök på låg värme tills de är mjuka men inte tagit färg. Blanda ner kryddorna.
Tillsätt bönorna och 1 dl av kokvattnet. Mosa med potatisstöt. Tillsätt mer vätska vid behov. Smaka av med salt.

Smaklig måltid!
/ Jan Bäckström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".