Flaggan i topp på skolårets första dag
1 av 2
Flaggan i topp på skolårets första dag. Foto: Agneta Jacobsson/SR
Fredrik Hammarström, rektor Söråkers skola
2 av 2
Fredrik Hammarström, rektor Söråkers skola, hissar flaggan på skolårets första dag. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Första skoldagen firades med flaggan i topp

Rektor: Det är en av de viktigaste dagarna på året
2:21 min

Under ett par veckor i augusti drar skolorna igång i länet. Och idag var det dags för Söråkers skola och Timrå kommun.

Det är skolstartstider. En del barn har redan börjat och andra har fått vänta. Idag drar skolan igång för eleverna i Timrå kommun. Och på Söråkers skola firade man den första skoldagen med att hissa flaggan.

– Det är väl en av de bästa dagarna på året. Traditionellt brukar vi fira avslutning men jag tycker egentligen att vi borde fira den här dagen mycket mer, säger rektor Fredrik Hammarström.

Det är mycket som ska falla på plats innan alla elever börjar och rektor och lärare har smygstartat jobbet efter sommaren för att hinna med. Och ändå är det alltid några detaljer som behöver göras i sista minuten, som att trycka upp och plasta de sista namnlapparna till barnen hyllor och lådor i kapphall och klassrum.

– Det skulle ha gjorts igår men en del har väl slirat lite. Men annars är vi klara, skrattar Fredrik Hammarstrand.

Peter Wiklund är pappa till Ordelia som börjar först klass på Söråkers skola. 

– Det är lite spännande varje gång. Det är kul. Hon är förväntansfull och tycker det är kul att gå i skola, så det är bra. Hon har pratat ganska mycket om det och längtar väl efter alla kompisar som har varit spridda över sommaren, säger han.

Peter Wiklund har två större barn och har varit med om många skolstarter. Och skolstarterna är en händelse som gör att man blir medveten om livet.

– Tiden går så fort. I huvudet är de fortfarande bebisar, men de växer upp fort. Vi har ganska stort spann också. Vi har en som börjar gymnasiet också idag så det är spännande på två håll här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".