Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera badanläggningar i Sundsvall är för gamla - kan behöva rivas

Drakfastigheter: Det kan bli akuta stängningar
1:33 min
Malandsbadet och Ulrika Burvall, lokalstrateg på Kultur och fritid vid Sundsvall kommun.
Flera bad i Sundsvalls kommun riskerar att behöva rivas. Foto: Billy Abraha/SR

Flera badanläggningar i Sundsvalls kommun är i väldigt dåligt skick. Allra värst är det på Alnöbadet och Malandsbadet. De är så pass slitna att de kommer att behöva rivas, enligt kommunen.

Många badanläggningar runt om i landet är väldigt slitna, och de som finns i Sundsvalls kommun är inget undantag. Allra sämst är det på Alnöbadet och Malandsbadet. Enligt kommunen är de så pass slitna att de inte kommer att kunna renoveras, utan de kommer man istället att behöva rivas.

– Vi har fått konstaterat från Drakfastigheter, som är kommunens fastighetsförvaltare, att en del av anläggningarna är så dåliga att man antingen måste bygga om dem ordentligt eller så kan de behöva rivas och i så fall ersättas, säger Ulrika Burvall, lokalstrateg på Kultur och fritid vid Sundsvall kommun.

Vilka är så pass dåliga så att de kan behöva rivas?

– Vi har fått signaler om att Malandsbadet och Alnöbadet är så pass dåliga, säger Ulrika Burvall.

Vad beror det här på?

– Anläggningarna är för gamla, de går inte att underhålla längre, säger hon.

De olika baden är som sagt slitna, men det ska enligt Anna-Karin Olsson, chef på förvaltningssektionen på Drakfastigheter, inte finnas en risk med att vistas på badanläggningarna.

– Vi ser till att de är driftsäkra, men däremot kan det bli driftstopp om något går sönder, och då kan det ta längre tid att renovera, säger hon.

”Ska kartlägga behoven”

Det skulle kunna bli så att Sundsvalls kommun helt och hållet avvecklar ett eller flera bad om det skulle visa sig att de inte längre behövs. Kommunen har startat en utredning för att ta reda på vilka behov som sundsvallsborna efterfrågar när det gäller sim- och badanläggningar.

–Vi kommer att göra medborgarundersökning, ha träff med föreningar och vi kommer att göra intervjuer på baden. Det är en del av kartläggningen att man helt enkelt frågar sundsvallsborna vad de vill med anläggningarna och vad de har för behov, säger Ulrika Burvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".