Sedlar på ett bord med miniatyrkastruller ovanpå.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ungdomar i Kramfors lär sig om privatekonomi

Kursdeltagare: Jag vill få bättre syn på ekonomin
2:40 min

I två dagar har ungdomar i Kramfors som är mellan 18 och 30 år kunnat gå utbildningen Ekonomismart för att lära sig mer om privatekonomi.

Ekonimismart är en verksamhet som görs i samarbete med finansinspektionen, konsumentverket, folkuniversitetet och kronofogden. Emelie Vennberg åker runt i Sverige tillsammans med sin Kollega Adam Dahlin med kursen.

– Vi pratar bland annat om privatekonomi och konsumenträtt. Allt för att skapa mer medvetna och kritiska konsumenter.

Dom som är inbjudna till kursen är dels de som är med i projektet TRIA, Sen är det även deltagare från Arbetsförmdelingen människor som har ekonomiskt bistånd. Dessutom är det deltagare från arbetsmarknadsenheten.

En av deltagarna är Sebastian Näslund som är 20 år och han känner att han har fått bättre koll på sin hushållsekonomi med hjälp av kursen. 

– Jag trodde jag hade bra men visade sig motsatsen, nämligen att jag inte hade bra koll. 

Kreditupplysningsföretaget Syna har gjort en sammanställning av skulder bland privatpersoner i Västernorrland som allehanda.se har publicerat. Den visar att störst skulder per person finns i Kramfors kommun vad gäller kommunerna i länet.

Kramfors kommun driver nu ett projekt som heter TRIA för unga vuxna som är mellan 15 och 24 år som inte jobbar eller går i skolan. Målsättningen för TRIA är att få stöd och hjälp på vägen mot studier eller arbete.

Jessica Westin är arbetscoach på Kramfors kommun och hon arbetar inom projektet TRIA. 

– Man vill gärna förebygga skuldsttning i ett så tidigt skede som möjligt, säger Jessica Westin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".